2014.05.15. 18:00:00 6013 61

Boszorkánykonyha: „kenceficék” házilag
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Habár a drogériák polcai szinte roskadásig vannak a márkásabbnál márkásabb, szebbnél szebb csomagolású arckrémekkel, testápolókkal, bőrradírokkal, „mindenre jó” kozmetikumokkal, egyre többen hódolnak a „Csináld magad!” mozgalomnak e téren is. Hiába az összetevők pontos leírása a kiválasztott krém dobozán, szerencsésebb, ha mi magunk választjuk ki, miből is álljon össze a házi csodaszer.

Testápolók, krémek - otthon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Testápolók, krémek - otthon

Ebből is a legjobb a házi…

Ahogy az otthon készített lekvárok, a finom, házi szörpök is „verik” bolti társaikat, ugyanúgy igaz ez a házilag kevert krémekre is. Hiszen mi állítjuk össze a saját és családunk ízlésének megfelelően. Garantált, hogy így mindig friss, tartósítószer-mentes kozmetikumot használunk majd. Sőt, mivel mi magunk állítjuk be az arányokat is, elkerülhető, hogy - a boltban kapható árukkal szemben – fő alkotóeleme ne mindenféle kőolaj-származék legyen.

A hozzávalók

Végy egy nagy bátorságot, adj hozzá egy adag kreativitást, fűszerezd meg vidámsággal és máris kész! No, azért nem ilyen egyszerű, de idővel otthonosan mozgunk majd a boltok biopolcai előtt, és rutinszerű lesz egy-egy készítmény alkotóinak összeválogatása.

Ha komolyan elkötelezzük magunkat és saját kis „boszorkánykonyhát” szeretnénk, érdemes felkészülnünk, hogy valóban egy második konyhára lesz szükségünk. A legfontosabb a grammra pontosan mérő konyhai mérleg. Fontos, hogy legyenek külön „kencés” hőálló, nem műanyag, nem fém (ha mégis, rozsdamentes) konyhai edényeink, mindenképpen több, akár különböző méretűek is. Továbbá legyenek „kotyvasztásra” szánt fém, fa és műanyag keverő-, mérőkanalaink, kézi, és esetleg gépi habverőnk is (utóbbi a sűrűbb testápolók elkészítéséhez), tárolóedények (sterilizálhatók), illetve húshőmérő.

Vigyázat, előtesztelés szükséges!

Sajnos, az allergiát kiváltó anyagok itt sem elkerülhetőek. A leggyakrabban előforduló allergének közé tartoznak az olyan gyógynövények, mint a kamilla, menta, mályva, a különböző illóolajok, az olajok közül pedig a kókuszolaj, dióolaj, édesmandula- vagy a szezámmagolaj.

Fontos, hogy az otthon készített krémek esetében is mindig készítsünk bőrpróbát. Ha ajándékba adnánk az általunk kreált szereket, mindig tüntessük fel az összetevőket a csomagolásán és az előbbi tanácsot adjuk tovább az ajándékozottnak is.

Íme, néhány, főként nyáron hasznosítható „kencefice”:

Fahéjas ajakápoló: 4,5 gramm finomított sheavaj, 4 gr jojobaolaj, 1 csepp panthenol, 1 csepp E-vitamin, 1,5 gr lanolin, 3 csepp fahéjillóolaj

Elkészítés: A sheavajat a lanolinnal összeolvasztjuk, majd hozzákeverjük a jojobaolajat. Hagyjuk kihűlni, végül beletesszük a maradék összetevőt.

Arcradír minden bőrtípusra: 4 ek. zabliszt, 1-1 ek. tejpor/kókusztejpor, kaolin (fehér anyag) és méz, rózsavíz/desztillált víz

Elkészítés: a hozzávalókat összekeverve annyi desztillált vagy rózsavizet teszünk hozzá, hogy paszta állagú krémet kapjunk.

Krém - szúnyogcsípésre, napégésre: 1 ek. növényből kinyert aloe vera gél, 2 ek.desztillált víz, 1 ek.ecet, 1 tk emulsan(emulgeátor), 1 ek.olívaolaj, 1 ek.kókuszolaj, ¼ tk.méhviasz, minimális xantángumi, 5-6 csepp eukaliptusz/levendula-illóolaj

A friss aloe verából kikaparjuk a gélt, majd az ecettel és a kissé felmelegített desztillált vízzel összeturmixoljuk, hogy ne maradjanak benne aloe darabok. Vízgőz felett az olívaolajban felolvasztjuk az emulgeátort és a méhviaszt, majd beletesszük a kókuszolajat. Levesszük a vízgőzről, majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk az ecetes gélt. Mielőtt végeznénk a keveréssel, belerakjuk a kb. 2 késhegyni xantángumit. Kb. 10 perc, míg az „anyagunkból” gél lesz. A legvégén „ízesítjük” a kiválasztott illóolajjal.

Forrás: Ritmus magazin 2014. májusi száma nyomán

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...