2014.10.02. 12:28:01 4871 24

Borszűrő Szent Mihály ünnepe, iparos nap és szabadegyetem Ópusztaszeren
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mézédes szőlőt, frissen préselt mustot kóstolhatnak, és ritka, már-már elfeledett népi mesterségekkel ismerkedhetnek meg azok, akik Borszűrő Szent Mihály ünnepéhez kapcsolódva hétvégén ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, ahol a Szeri Szabadegyetem előadásait is meghallgathatják.

Ópusztaszer | Fotó: wikipedia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ópusztaszer | Fotó: wikipedia

Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője elmondta, hogy szombaton és vasárnap a skanzenben szinte minden tanya és ház udvara élettel telik meg, minden portán valamilyen népi iparos mutatja be mesterségének fortélyait. Szent Mihály napjára, szeptember 29-re - ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő a Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must szűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret, de az érdeklődők megismerkedhetnek a híres szegedi fűszerpaprika feldolgozásának folyamatával is. A vendégek préselhetnek szőlőt, kóstolhatnak mustot, kipróbálhatják a lábbal működtetett paprikamozsarat, a külüt, és első alkalommal bemutatják azt is, hogyan működik a járgányos, lóval meghajtott paprikamalom.

Mihály napján tartották Szegeden a híres őszi vásárt is. A látogatók megismerhetik az egykor itt árusító mesteremberek kádárok, gyékényesek, szakajtókötők, lópatkolók, csipkeverők, szappanfőzők, szűrszabók munkáját, portékáit, Piri néni sütőtanfolyamán pedig az is kiderül, hogyan készül a finom kenyérlángos vagy a fonott kalács.

A hétvégén rendezik a Szeri Szabadegyetemet is, amely középpontjában a pásztorélet bemutatása, valamint Bálint Sándor néprajzkutató születésének 110. évfordulója áll. A szegedi néprajzkutatóról Barna Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezetője tart előadást.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...