2016.06.09. 08:00:53 13375 306

Bodzavirágzáson innen és túl: mire lesz jó a bodzabogyó?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A bodzának nemcsak a virága, hanem a termése is hasznos és finom gyógynövény, amit lekvárokban, szörpökben és teákban is viszont láthatunk. Nyersen azért nem ajánljuk a fogyasztását, mert hányingert, hányást okozhat, hő hatására viszont az összes kellemetlen tünetért felelős anyag lebomlik és egy savanykás finomság marad, ami nem kevés gyógyhatással is rendelkezik.

Fekete bodza - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fekete bodza

A fekete bodza cserje vagy fácska akár 6 m-es magasságot is elérheti. Nagy levelei keresztben átellenesek, páratlanul szárnyasan összetettek, a levélkék elliptikusak, fűrészes szélűek. Kicsi, krémszínű virágai lapos bogernyőbe tömörülnek, és bódító, édeskés illatot árasztanak. Az ágak felületén kiemelkedő paraszemölcsök láthatók. Termése fényes fekete, vékony héjú, ragadós csonthéjas bogyó.

A virágot, a leveleket és a termést hasznosítják. A virágot és a leveleket június végén, a teljes virágzáskor gyűjtik be, megszárítják, majd forrázatként vagy főzetként használják. A termést teljesen érett állapotban gyűjtik.

A bodzavirágról már olvashattál nálunk, kattints ide a részletekért.

A bodza termésének hatóanyaga:

A termés gyümölcssavakban, antocianinokban (sambucianin), folsavban, valamint az A-vitamin provitaminjában, B-, C-vitaminban és vasban gazdag.

Mit mond róla a népi gyógyászat?

Nyugtató, izzasztó és vízhajtó hatású. Enyhe fájdalmakat is csillapíthat, kitűnő vértisztító. A bodzabogyóból készült teát, lekvárt és szörpöt is szokták meghűlésre ajánlani. Hashajtóként is ismeretes, serkenti az emésztést. A reumások is profitálhatnak rendszeres fogyasztásából.

Bodzabogyó gyógytea

Általában a virágból szoktak teát készíteni, de a bogyóból is készülhet. Hashajtó hatásának köszönhetően székrekedésre ajánlják, de szénanátha, köhögés, reuma és más ízületi betegségekre is jó lehet a természet gyógyászok szerint.

4 dl forró vízhez egy evőkanál bodzabogyó kell. Fedjük le, és főzzük együtt a forrás után még egy percig, majd hagyjuk állni fél órát. Szűrjük le, és étkezések előtt fogyasszuk, egyszerre kb. 1,5 dl-t. Mézzel ízesíthető, fogyasztása két hétig ajánlott folyamatosan, majd 3 nap szünet beiktatása után tovább iszogathatjuk.

Ha hasmenést, hányingert, émelygést tapasztalunk ne fogyasszuk tovább, és a nyers bogyó fogyasztása sem ajánlott.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu, gyogynovenybazis.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...