2015.03.23. 08:27:08 11164 311

Bevásárló kocsival hordták az újszülötteket Szegeden
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fekvőbetegek ellátásáról szóló rendeletben nincs meghatározva, hogy például az újszülötteket mivel kellene szállítani, így fordulhatott elő, hogy Szegeden bevásárló kocsiba kerültek a babák. A szaktárca képviselője szerint a minisztérium ezt szeretné elkerülni a jövőben, így már gyártják a megfelelő kocsikat.

Újszülött a kórházban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Újszülött a kórházban

Az egészségügyi szolgáltatások minimumfeltételeiről szóló rendelet előírja, hogy minden fekvőbeteg-ellátást nyújtó szolgáltatónak biztosítania kell az intézményen belüli betegszállítást, ám konkrétan nem nevesíti a betegszállításra használható eszközök körét. Egyebek között ez áll abban a válaszban, amelyet Balog Zoltán miniszter megbízásából adott a tárca államtitkára, Rétvári Bence a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdésére. A képviselő azt tudakolta, hogy melyik a helyes eszköz újszülöttek kórházon belüli szállítására: a bevásárlókocsi, a tolókocsi, a kerekes szék vagy a hordágy.

Előzőleg ugyanis kiderült, hogy miután a szegedi egyetem klinikáján nem volt alkalmas eszköz, ezért bevásárlókocsikat szereztek be az élelmes orvosok, és azzal hordták-vitték a babákat.

A válaszban az is szerepel, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatása szerint a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központban „haladéktalanul beszüntették az átalakított bevásárlókocsik használatát”, és a Tech-Medical Kft . már meg is kezdte két darab újszülött- transzport-rendszer gyártását. Az eszközöket néhány héten belül megkapja a kórház.

A minisztérium megnyugtatásul még azt is hozzátette, hogy március 1-jétől átalakult a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, röviden a Gyemszi.

“Jogutódja, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ezt követően fokozottan tud majd összpontosítani a fenntartói, állami tulajdonosi joggyakorlási funkciókra a fentihez hasonló esetek elkerülése érdekében is" – állítja a miniszter megbízásából kiadott dokumentum. Csakhogy Balog Zoltán korábban egyáltalán nem látta ilyen negatívan a Gyemszi szerepét és képességeit. Megválasztásakor például úgy nyilatkozott, hogy a Gyemszi “mint irányító szervezet modellként szolgálhat más területeknek is".

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...