2014.09.23. 18:33:51 10046 80

Bevált trükkök vásárláshoz: fontos a fegyelem!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minden alkalommal megfogadod: legközelebb jobban odafigyelsz majd, csak azt veszed, amire tényleg szükség van, nem csábulsz el, nem dőlsz be holmi akcióknak. Aztán persze minden igyekezet ellenére óriási pakkokkal megrakodva érkezel haza az aktuális havi nagybevásárlásból. Mindjárt itt a következő hónap, ha most sziklaszilárd az elhatározásod, mi néhány trükkel igyekszünk támogatni Téged!

Bevásárlás | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bevásárlás | Fotó: 123rf.com

Nem egyszerű, tudjuk, de mint oly sok esetben, az ördög itt is a részletekben rejlik. Íme!

1. Üres has, teli kosár?

Mit tele, túlcsorduló kosár. Az első és legfontosabb szabály: üres hassal soha nem menj vásárolni, mert a „többet kíván a szemed, mint a szád” esete könnyen megeshet veled. Ha jóllakottan látogatsz a közeli, vagy távolabbi szupermarketbe, nem pakolsz majd felesleges dolgokat a bevásárló kocsiba.

2. Listázz!

Minden esetben írj bevásárlólistát, hogy célirányosan haladhass, és elkerüld a felesleges dolgok megvásárlását.

3. Kukkants be a szekrénybe a start előtt!

Mielőtt elindulsz, mindenképp vedd sorra, miből mennyi van otthon. Így elkerülheted, hogy egy esetleges szuperakció esetén se vásárolj valamiből túl sokat.

4. Vásárolj, de ne halmozz!

Habár akció esetén tényleg érdemesebb egy-egy termékből nagyobb mennyiséget vásárolni, azért túlzásba ne essünk! Ebben az esetben a spórolás könnyen pazarlásba csaphat át: a felhalmozott élelmiszer egy része a kukában landolhat! Ráadásul lehet, hogy valamire, amire tényleg szükséged lenne, nem futja majd a hónap végén, mert egy kevésbé fontos dologra elköltötted a pénzt – csak mert akciós volt.

5. Figyelj az időre!

Itt nem arra gondolunk, hogy extra kevés idő alatt teljesítsd a bevásárlást. Viszont ügyelj a szavatossági időre, főleg ha nagyobb mennyiséget vásárolnál. (Lásd az előző pontot!) A friss és könnyen romló ételek esetében ez még fontosabb!

Ha nem azonnal használod fel az adott élelmiszert, akkor ez még fontosabb. Lényeges, hogy a legkésőbbi „szavidős” dátumú terméket vedd meg. Ezt általában a polcok hátsó részében találod.

6. Ügyelj a frissességre!

Minden esetben légy résen, ha a termékek frissességéről van szó. Különösen igaz ez a zöldségek, gyümölcsök esetében.

7. Figyelem! Fegyelem a húsok esetében is!

Minden esetben hivatkozz a látottakra és „szagoltakra”. Ha a hús színe nem a fajtájának megfelelő, kissé nyálkás felületű, gondold meg, hogy megveszed-e. Ha pedig a húspultot belengő illatok sem épp a frissességről árulkodnak, kerüld el a helyet.

8. Hogy sikeresen megúszd…

… halvásárlásnál szintén légy körültekintő! Ne legyen túl kemény a hús, ne legyen kellemetlen illatú, továbbá a pikkelyeknek és a szemnek fényesnek kell lennie, nem szabad, hogy száraz legyen.

9. Gyors „rakodás”

Ha megérkezel a bevásárlásból, a lehető leghamarabb pakold a megfelelő helyre a vásárolt holmikat. Ezzel elkerülheted, hogy egy kisebb káosz alakuljon ki körülötted, illetve a termékek tartósságát is támogathatod. Különösen igaz és fontos ez a hűtést igénylő élelmiszerek esetében.

10. A gyerekeket is tanítsuk meg bevásárlás fortélyaira

Bár sok szülő fél a gyerekekkel együtt vásárolni, mégis jó, ha néha magunkkal visszük őket. "A boltba megyünk, mert ott van dolgunk." Jó, ha ezt már ideje korán így tanulja meg a gyerkőc, így elkerülhetjük azt, hogy játszótérként vagy ajándékkosárként tekintsen rá. Lefektethetjük a szabályokat is, mielőtt belépünk az ajtón. Például: egy dolgot választhatsz x Ft összegig, és a választásodat nem változtathatod meg.

Forrás: worldsoffood.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?