2015.08.07. 10:03:21 8678 217

Bemutatták az idei ünnep kenyerét és tortáit
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az idei Szent István-napi kenyeret, Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Honvédség tortáját is bemutatták kedden a Parlamentben az augusztus 20-i programokról tartott sajtótájékoztatón.

MTI Fotó: Bruzák Noémi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com MTI Fotó: Bruzák Noémi

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy augusztus 20. a pékek számára nem csak az államalapítás, hanem az aratás ünnepe is. Ennek tiszteletére idén ötödik alkalommal rendezték meg a termékversenyt, amelyen 45 nevezés közül választották ki a nyertes tönkölyös kenyeret. A Pedró Pékség Kft. természetes alapanyagokból készült, vastag héjú kenyere augusztus 20. után az üzletekben is megvásárolható lesz - tette hozzá.

Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke hangsúlyozta: a kormány felkérésére idén nyolcadik alkalommal hirdették meg az ország tortája pályázatot. Mint mondta, a verseny egyre népszerűbb, egyre több cukrászda jelentkezik, és a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.

A cukrászok az előírásoknak megfelelően ezúttal sem használhattak fel aromákat, sem más mesterséges anyagokat. Az ország tortája idén a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta lett, amelyet 39 alkotás közül választottak ki. Szó Gellért salgótarjáni cukrász nyertes tortáját augusztus 20. után ugyancsak több száz cukrászdában lehet majd megkóstolni, amelyek listáját az interneten augusztus 12-én teszik közzé.

MTI Fotó: Bruzák NoémiMTI Fotó: Bruzák Noémi

Horváth Ferenc a Honvédség tortáját is bemutatva kiemelte: az idén is kiváló alapanyagokat felhasználó torta alkotói Tessedik Sámuel előtt tisztelegnek, akinek hatalmas szerepe volt az akác magyarországi meghonosításában. Ennek nyomán a honvédségi torta a Tessedik mézes körtetorta nevet viseli.

Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke elmondta: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által 2012-ben életre hívott megmérettetés célja, hogy az ország tortájából alternatívát nyújtsanak mindazoknak, akik nem akarnak, illetve nem fogyaszthatnak cukrot. Idén a Magyarország cukormentes tortája versenyt Vaslóczki Orsolya Barackos buboréktortája nyerte. Ebből egy szelet - a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján - 11,8 gramm szénhidrátot és 278 kalóriát tartalmaz.

Nándori László különdíjakat is kiosztott. Mivel a díjazott cukrászok valamennyien nők voltak, a korábbi győztes cukrász a szakma férfi képviselőinek azt üzente: "jövőre kössék fel a kötényt".

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...