2014.07.27. 10:30:05 15219 43

Behűtve az igazi! Sós és édes sárgadinnyés receptek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sárgadinnye egy nagyon érdekes gyümölcs. Édes, ugyanakkor az íze rendkívül jól illik az olaszok Prosciutto nevű sonkájához. Ha eddig csak desszertként fogyasztottad, esetleg édes nassként tekintettél rá, ideje változtatni a sárgadinnyéről alkotott elképzeléseiden. A mediterrán hétvége jegyében, íme, egy-két ínycsiklandó sós és édes recept, főszerepben a sárgadinnyével!

Sárgadinnye Prosciuttoval csomagolva - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sárgadinnye Prosciuttoval csomagolva

Hogyan válaszd ki a sárgadinnyét?

Mielőtt hazaviszed a sárgadinnyét a sarki zöldségestől, mindenképpen szaglászd meg! Olyat válassz, amelyik kívülről is illatos és nehéz. Profi tipp: a szár környékén szagolgasd. :) Összenyomhatod a két végpontot is, ekkor egy kis reccsenő hangot kell hallanod. Egy másik módszer szerint, meg kell kopogtatni vagy ütögetni a dinnyét, amelynek kongó hanggal kell válaszolnia.

SárgadinnyeSárgadinnye

Ha kiválasztottad a megfelelő sárgadinnyét, egészben tárold, felvágás után pedig folpackkal fedve. De még jobb, ha azonnal elkészíted a következő recepteket.

A görögdinnyéről itt olvashatsz.

Sárgadinnye saláta mozzarellával és sonkával

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 db kisebb, magozott, félbevágott sárgadinnye
  • 20 dkg mozzarella golyó
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • só és frissen őrölt színes bors
  • 20 dkg Prosciutto
  • ¼ csésze friss bazsalikom
Sárgadinnye saláta | Fotó és recept: marthastewart.comSárgadinnye saláta | Fotó és recept: marthastewart.com

Elkészítése

A sárgadinnyét akkorára kockázzuk, hogy kényelmes legyen bekapni. :) Összekeverjük a lecsepegtetett mozzarella golyókkal, befűszerezzük ízlés szerint a sóval és a színes borssal. A borsnak köszönhetően egyébként nagyon pikáns ízű és szemet gyönyörködtetően színes lesz. Egy nagyobb lapos tálat körbe rakunk a sonkával, közepére helyezzük a mozzarellás sárgadinnyét, meglocsoljuk olívaolajjal és a tetejére szórjuk a bazsalikomot.

Sárgadinnyés Bruschetta

Hozzávalók

  • Pirítós
  • Vékonyra szelt Prosciutto
  • Sárgadinnye
  • Balzsamecet
Sárgadinnye Bruschetta | Fotó és recept: marthastewart.comSárgadinnye Bruschetta | Fotó és recept: marthastewart.com

Elkészítése

A pirítóst most nem kell sem befokhagymázni, sem vajazni vagy olívaolajjal locsolni. Egyszerűen csak helyezzük el rajta egy Prosciutto szeletet. A sárgadinnyéből vágjunk nagyon vékony szeleteket, például egy zöldséghámozóval. Ebből is helyezzünk el a pirítósra egy-kettőt. A végén ízlés szerint csepegtessünk rá egy kis balzsam ecetet.

Sárgadinnye mousse

Hozzávalók

  • 1 sárgadinnye
  • tejszín (normál, cukrozás és ízesítés nélküli habtejszín, min. 30% zsírtartalommal)
  • Cukor

Elkészítése

A sárgadinnyét kimagozzuk és megszabadítjuk a héjától. Az egyik felét felkockázzuk, a másik felét pedig nagyon apró kis darabokra vágjuk. Az apró darabokat betesszük a hűtőbe.

Egy lábosban 2 kanál cukrot és 2 kanál vizet elkezdünk melegíteni, ehhez hozzáadjuk a felkockázott sárgadinnyét, és körülbelül 3 percig vagy ameddig meg nem puhul, lassú tűzön főzzük. Utána merítsd az edényt hideg vízbe és hűtsd le a cukros dinnyét! Miután kihűlt, turmixold össze egy botmixerrel vagy egy turmixgéppel és tedd ezt is a hűtőbe!

Verd fel keményre a tejszínhabot, majd add hozzá az összeturmixolt dinnyét, legvégül pedig keverd bele az apróra vágott gyümölcsöt is. Ostyával és csoki fagylalttal is jó párosítást alkothat.

Forrás: marthastewart.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.

Egytálétel csirkemellből, ahogy a katalánok készítik

Élénk, folyamatosan pezsgő életünk forgatagában igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ez a tempó ne éreztesse negatív hatásait az ételeink minősége tekintetében. Nem csoda hát, hogy az egytálételek újra nagy népszerűségnek örvendenek, mégpedig világszerte, mivel egyszerűen elkészíthetők, ízletesek és egészségesek is. Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, mindenképpen hálás megoldást kínálnak, ha jóízű receptekkel, kiadós és változatos ételekkel szeretnénk megörvendeztetni a szeretteinket vagy vendégeinket.