2016.02.08. 18:46:49 10879 260

Bálint-nap magyarul - egy kis történelem!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokan gondolják, hogy a Valentin-nap, magyarul Bálint-nap az angol-szász országok majmolásával egyenlő, és mint annyi minden mást, ezt is Amerikából vettük át, ez viszont csak féligazság. Szent Bálint ünnepét már az ókori Rómában is megtartották, és eredetileg egy keresztény ünnep volt. De ki volt Szent Bálint?

Szent Bálint - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szent Bálint

Szent Bálint püspök (avagy Valentin, Valentinus) a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziások védőszentje. A hagyomány szerint a halála napján, február 14-én ünnepeljük.

Franciaországban és Angliában a 14. században vált a fiatal házasok és a jegyesek védőszentjévé. A történet szerint Szent Bálintot keresztény hite miatt február 14-én végeztette ki II. Claudius, római császár. A kivégzés előtt üzenetet küldött egy lánynak, aki történetesen a börtönőre leánya volt, és maga Szent Bálint adta vissza a látását. Ezt a levelet így írta alá: A Te Bálintod azaz A Te Valentinod. Innen ered a Bálint-napi üzenetküldés hagyománya. Szent Bálint egyébként Terni püspöke volt, ahol szívesen esketett fiatal párokat, vagy akár katonákat is – akiknek nem lett volna szabad akkoriban összeházasodniuk. A friss házasok virágokat kaptak a templomkertből ajándékként a püspöktől. Ezeknek a házasságokat különösen szerencsésnek tartották akkoriban. Innen eredhet a Valentin-napi ajándékozás, főként a virágadás ötlete is.

Európa-szerte a második világháborútól kezdett elterjedni a szokás, amikor az amerikai katonák itt állomásoztak, Németországban még Valentin-napi bált is tartottak Nürnbergben 1950-ben. Egyébként Amerikába az angol telepesek vitték magukkal a hagyományt, így szinte egy kört le is rajzolhatunk, hogyan jutott el végül mindenhová Szent Bálint avagy Valentin története. Európa szerte ismert az ünnep, ám többféleképpen is megemlékeznek róla. Olaszországban például lakatokat zárnak le a szerelmesek a hidakon, és bedobják a kulcsot a vízbe egy-egy kívánsággal. Finnországban a barátokat is felköszöntik, vagy bárkit, akit kedvelnek. Németországban pedig ma már hasonlóan ünneplik, mint nálunk, azaz valamilyen ajándékkal, virággal és képeslappal kedveskednek egymásnak a párok.

Természetesen az ünnep ilyen szintű népszerűségében és elterjedésében közre játszik a rengeteg reklám, amelyekben a virágboltosok és csokiárusok érdekeltek a leginkább. Ezek után mindenki maga eldöntheti, hogy a hagyományoknak megfelelően megemlékezik-e jeles napról vagy továbbra is új keletű amerikai hóbortként tekint rá, és nem köszönti fel kedvesét. :)

Forrás: wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...