2016.08.23. 10:34:42 12313 245

Bakar, a festői horvát kisváros, ha őszi pihenésre vágysz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Talán még Te sem hallottál Bakarról, arról a horvát kisvárosról, ahol gyakorlatilag megállt az idő. Ahol csodaszép kilátás vár, árnyékos strandokkal. Ahol nyugodtan relaxálhat a pihenésre vágyó. Ahol mellesleg még a világörökség egy apró részét is megtekintheted.

Bakar, Horvátország - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bakar, Horvátország

Bakar dióhéjban

Festői kisváros ez a Bakar, amelynek óvárosa és egyben belvárosa az UNESCO Világörökség része. Az óvárosban szerencsére nem keveredtek az idők folyamán modern épületek a középkoriakkal s így maradéktalanabb a történelmi légkör, városkép. A réges-régi házakban hajdan kereskedők, hajóskapitányok laktak. A kikötőbe levezető sok keskeny, lépcsős utcácska kellemes és egyben romantikus látvány. A parton, az alsó városrészben van egy újabb keletű, tipikusan mediterrán jellegű városrész (Primorje) és Zagrad. Egy történelmi érdekesség: Bakar magyar neve Szádrév. Címerét Mária Terézia adományozta. A település neve horvátul rezet jelent. A város a szárazföldbe igen mélyen, mintegy 4,6 kilométer hosszan benyúló Bakari-öböl ölelésében, egy dombon áll.

Az öböl U betű formájú, amelynek a „hasában” helyezkedik el a város, „szárain” pedig látni ipari épületeket és hatalmas gépeket, ami kicsit ronthat az összhatáson. A városban nagyon jó, tiszta a levegő, sok az egészséges ivóvízforrás és megnyugtató látványt nyújt a sok lombos erdő. Borvidékként is számon tartják a környéket. A közel 8000 helyi lakos amúgy főleg borászatból (Bakarska vodica pezsgő) és halászatból él, de egyre többen választják a vendéglátást és a turizmust megélhetési forrásként. Bakar a fekvése és kicsit nehézkes megközelítése miatt viszonylag elszigetelt nyaralóhely, ezért olyanoknak való, akik szívesen elkerülik a tömegturizmust.

Bakar, Frangepán várBakar, Frangepán vár

Hol?

A Kvarner-öböl északnyugati részén, Rijeka városától 12 kilométerrel délkeletre, a tágas Bakar-i öböl (Bakarski Zaljev) északi, dombos részén fekszik a festői városka.

A Bakar-i öböl mentén húzódik az adriai parti országút. Szerencsére ma már az országút nem megy át Bakar városkán keresztül, hanem azt kikerüli. Az autópálya a városka mögött/felett épülget látványos völgyhíddal ékesítve. Két oldalról is le lehet jutni a városba, de aki ide szeretne jönni, készüljön fel a meredek utakra, amelyek szerpentinnel, vasúti átjárókkal tarkítottak.

Megközelítése Magyarországról

Budapesttől kb. 4 óra 45 perc autós távolságra, 495 kilométerre (ebből 471 kilométer autópályán) található Bakar városa. Érdemes elmenni Rijekáig, és onnan érkezni a városkába.

Bakar egy régi utcájaBakar egy régi utcája

Tengerpart

Bakar strandjai árnyékot kínáló fenyőfákkal vannak megáldva, a parti föveny jobbára világos színű, de kiépített, betonos strandja is van. Néha lehet delfint is látni, ami jól jelzi, hogy nincs baj Bakarnál a tengervíz tisztaságával.

Vendéglátás

Az igazat megvallva se a vendéglátást, se a szórakozást tekintve nincs nagy választék a városkában. Van egy kis vendéglő, egy pizzéria, meg két gyorsbüfé (bisztro). Ezek nagy részében a helyiek - főleg a nyugdíjasok - állandó vendégnek számítanak, akár a bútordarabok. Mivel a városka egész profilja inkább a középkorú, vagy idősebb generációt varázsolja el, és ők alkotják a nyaralók túlnyomó többségét is, így fiatalos szórakozási lehetőséget sem találunk nagyon helyben.

Látnivalók

Jókat lehet sétálni a kisváros ódon utcáin és piacterein. Sok kellemes kinézetű régi ház van a városkában, több, hajdan olasz főurak által lakott barokk palota, igaz némelyikük bizony renoválásért kiált omladozó homlokzatával. A városkába tett séta során érdemes megnézni Horvátország harmadik legnagyobb templomát, a 19. század első felében épült Szent András plébániatemplomot, Horvátország egyik legrégebbi szállodáját, a Hotel Jadran-t (1904) és a város legmagasabb pontján álló Frangepán-várat, amit 16. században építettek a törökök elleni védekezés céljából. A közelben található nemzeti parkban (Risnjak) is tehetünk egy kellemes kirándulást.

Aktív pihenés

Az aktív pihenőkre nincs nagyon felkészülve a városka. A közeli hegyekben azért van lehetőség kirándulni, ejtőernyőzni, sikló-ernyőzni, vagy a szomszédos turistaközpontokban vízi sportokat kipróbálni.

A Risnjak Nemzeti Park is nagyon jó túraútvonalakkal rendelkezik. Innen akár a Szlovén határhoz közeli folyókon való raftingolást is megszervezhetjük.

Praktikus

A város nagyon hangulatos, ennek ellenére hamar unalmassá válhat, hiszen nagyon kicsike. Így érdemes kirándulásokat szervezni a környékre. Rijekába be lehet jutni busszal is, amelyre a központban lehet felszállni. A menetrendet érdemes figyelni, nehogy az ember ne tudjon visszajönni, ha elhúzódik a városnézés.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...