2015.06.17. 08:09:43 17099 399

Az őszi és a kajszi – hétköznapi barack-csodák
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy édes és lédús barackba beleharapni, számomra ez az igazi nyári életérzés. Van, akinek a dinnye, van, akinek a fagyi, nekem ezt az érzést a barack hozza. Mindegy, hogy nektarin, őszibarack vagy sárga, a lényeg, hogy sok legyen belőle. Mindkét gyümölcs kisebb fajta csoda!

Őszibarack - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszibarack

Ha pedig megtudod, hogy milyen egészséges még nagyobb csodaként fogsz rájuk tekinteni.

Érdekesség

Tudtad, hogy az őszibarack legközelebbi rokona a mandula, a kajszibarack pedig csak távoli? Pedig így van, sőt még a szilva is a rokonok népes táborát bővíti.

Az őszibarack vitamintartalma

Mondanunk sem kell mennyiféle vitamin található a gyümölcsben. Az őszibarackban rengeteg A-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, C-vitamin, kalcium, foszfor, nátrium, kálium és magnézium van.

Fogyasztása a nagy melegben különösen ajánlott szívbetegeknek, mivel a kálium-nátrium aránya éppen megfelelő. Naponta 2-3 darabot fogyasszanak belőle.

Az A és B-vitaminokat a bőrünk és hajunk is meghálálja. Pektin és niacin tartalma pedig a koleszterinszintet regulázza meg. Igazán jótékony hatással lehet az emésztésre is hiszen magas a rosttartalma. Körülbelül 80-90%-a víz, és kedvező a cukortartalma is, így diétás étrendbe is beilleszthető.

A sárgabarack vitamintartalma

SárgabarackSárgabarack

Tudtad, hogy a sárgabarack fák akár 90 évig is élhetnek és évente 120 kg-nyi gyümölcs is teremhet rajtuk? Igazán termékeny gyümölcsfa, amit érdemes tartani, bár gyakran éri fagykár.

A sárgabaracknak is körülbelül 85%-a víz, szénhidrát tartalma 8,5%. A- és C-vitamin tartalma egészen magas, már három darab elfogyasztásával elláthatod szervezeted a szükséges mennyiségű A-vitaminnal. Kiemelkedő a folsav tartalma is, továbbá káliumot, foszfort és kalciumot is tartalmaz.

Fogyasztása enyhe hashajtó hatású, serkenti a bélműködést a rosttartalomnak köszönhetően. Szépségünk és egészségünk is meghálálja, ha szezonban eszegetünk belőle.

Igazi koleszterin harcosok

A sárgabarack és az őszibarack is tartalmaz niacint, más néven B3-vitamint, amely a koleszterinszint szabályozásában természetes módon segít a szervezetnek: fokozza a kiválasztását, csökkenti az LDL termelődését. A niacin értágító hatása hosszútávon az érelmeszesedés és a magas koleszterinszint egyéb következményeit is segít megelőzni.

Felhasználása

A sárgabarack népszerű sütemény, lekvár, pálinka és aszalt gyümölcs alapanyag, az őszibarackot főként nyersen és kompótként fogyasztjuk, bár az én személyes kedvencem a fehér húsú, kásás őszibarackból készült rumos lekvár. Íme a recept:

Rumos őszibarack lekvár

  • 3.5 kg őszibarack
  • 1.5 kg cukor
  • 38 ml rumaroma
  • 3 csomag dzsemfix
  • 2 csomag  vaníliás cukor
  • 3 ek citromlé

Mosd meg és magozd ki a barackot, majd főzd puhára és daráld le, vagy botmixerrel, esetleg turmix géppel turmixold össze. Főzd tovább, majd add hozzá a rumot és a cukrokkal összekevert dzsemfixet. Főzd még fél órát végül merd ki üvegekbe, fordítsd fejjel lefelé öt percre, és száraz dunsztban hagyd kihűlni.

Forrás: nosalty.hu, wikipedia.com, hazipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.