2014.11.19. 08:59:14 5229 33

Az összes politikus ellen lázadt az ország - írja a Die Welt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A belföldi és külföldi tüntetések a német sajtóban is visszhangra találtak. Sőt, a Die Welt online újság nem pusztán hírt adott az eseményről, hanem értelmezni is próbálta. A lap szerint "Magyarország nemcsak a Orbán, hanem az összes politikus ellen lázadt" a közfelháborodás napján.

A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Soós Lajos - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Soós Lajos

A hétfő esti, A közfelháborodás napjának nevezett, Kossuth téri tüntetésről több német lap is beszámolt, a Die Zeit, a Bild és a Die Welt is írtak a tízezres demonstrációról. A konzervatív Die Welt oldalán megjelent cikkben azonban nemcsak beszámolnak az eseményről, hanem értelmezik is azt.

A lap azt írja, hogy ekkora tömeg először októberben, az internetadó miatt gyűlt össze, de azóta a netadó ötletét Orbán elvetette. Viszont még így sem nehéz okot találni arra, hogy miért vonuljanak utcára az emberek. A korrupció ellen, Vida Ildikó lemondatásáért kiálló demonstrálók már nem pusztán Orbán Viktort akarják távozásra kényszeríteni, hanem Bajnaira és Gyurcsányra, tehát az ellenzékre is dühösek az emberek – írja a Die Welt. A tüntetők hétfőn „az ország összes politikusa ellen lázadtak”. A cikk írója a tömegben, egy-két szélsőjobboldali vagy szélsőbaloldali tüntetőt kivéve nem igazán látott olyat, aki egy-egy konkrét párt színeiben vonult volna a térre. Kizárólag „a civil társadalom” állt ki, egyszerű állampolgárok voltak, akik már nem bírták tovább a hallgatást.

A lap helyszíni tudósítója beszámol arról, hogy ott voltak a Kossuth téren a devizahitelesek is, megemlíti a nyugdíjasokat, akik nem kapnak elég nyugdíjt ahhoz, hogy egy normális életszínvonalat fenntartsanak, és kiemeli a fiatalokat is, akik a konzervatív lap szerint torkig vannak már a kormány konzervatív retorikájától.

Végül a lap rátér arra is, hogy a tízezres tömegből csupán 2-3 ezren maradtak órákig az Országház előtt, közülük többen ordibáltak a rendőrökkel, dulakodtak velük, hogy feljussanak a parlament kapujához. A Die Welt egyetlen atrocitást említ: amikor valaki egy gázspray dobozát a rendőrökre dobta.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...