2015.08.30. 08:30:26 9914 236

Az örök dilemma és néhány tipp: mi legyen a tízórai?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az iskola kapui nemsokára újra nyitva, a tudásra éhes kis nebulók újra birtokba vehetik a három hónapja üresen szomorkodó padokat. Persze, egy-egy fárasztó napon a gyerkőcök nem csak az új információk után sóvárognak. A reggeli és az otthon, vagy a menzán elfogyasztott ebéd között jól jön egy-egy finom és egészséges falat.

Tízórai - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tízórai

De mit készítsünk a lurkóknak?

Habár már az iskolai büfék is igyekeznek még egészségesebbé tenni kínálatukat, van, aki nem bízná a véletlenre és gyermeke farkaséhségére a választást, és maga készítené el a tízórait, illetve a szünetekben elfogyasztott étkeket. De mit érdemes csomagolni, mire érdemes figyelni, hogy a gyerkőc finom, tápláló, ám a gyomrot nem terhelő és egészséges ételt egyen?

Sok múlik a kenyéren

Ha valami finom szendvicset készítenél, „alapnak” válassz teljes kiőrlésű kenyeret, „belevalónak” pedig zsírszegény sajtot, finom sonkát, tojást. A zöldséget se hagyd ki, bele vagy mellé kerüljön abból is.

Kell a változatosság

Ha a gyerkőc és Te is így gondolod, készíts finom gyümölcsös túrót, a gyerek kedvenc gyümölcseivel. Ha nincs időd „kevergetni”, válassz valami finom gyümölcsjoghurtot, és pakolj mellé néhány korpás- és/vagy zabkekszet. De egy finom, otthon készített, gyümölcsökkel felturbózott tejberizs is jó szolgálatot tehet tízórai gyanánt.

Mi van, ha nem elég a tízórai?

Hát igen, a fejlődő szervezet számára fontos az energia, nem biztos, hogy a tízórai elég lesz a déli, vagy délutáni ebédig. A müzli- és tejszeletek ugyan finomak, ám valójában a bennük lévő cukor több mint a szervezet által hasznosított anyagok.

Jó választás lehet: finom gyümölcsök, zöldségek

Bátran pakolj a gyerkőcnek szezonális gyümölcsöket, zöldségeket. És hogy biztosan megegye, egy apró trükk: szeleteld fel a finomságokat, hogy a kicsinek már csak annyi legyen a feladata vele, hogy megegye. Kutatások szerint is több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a legkisebbek, ha szép, gusztusos szeletekben kapják őket. (Hát, szerintem egy felnőttek körében végzett tanulmány is ezt mutatná.:-))

Finom snackek, egészségesen

Át lehet vészelni ebédig néhány müzli- és/vagy tejszelettel, ám ezekkel szintén az a gond, hogy túl sok cukrot, tartósítószert tartalmaznak. Ám a házilag készített müzli szelet biztos, hogy mindent visz. De a korpáskeksz, esetleg az otthon is elkészíthető zabos finomságok is pótolhatják a cukros, nem kifejezetten egészséges bolti terméket.

+ néhány pofonegyszerű szendvics recept

Ezek annyira egyszerűek, hogy akár a kicsi is segíthet az elkészítésében:

Isteni sajtos

  • teljes kiőrlésű kenyér

  • túró

  • néhány szelet sajt

  • 1 friss salátalevél

  • Petrezselyemzöld

A kenyeret megkenjük a túróval, megszórjuk a petrezselyemmel, erre mehet a sajt, a saláta, majd még egy szelet kenyér.

Mennyei almás

  • teljes kiőrlésű kenyér

  • túró

  • néhány szelet friss alma

A kenyeret megkenjük a túróval, rátesszük az almát, majd a másik szelet kenyeret és máris: Jó étvágyat!

„Egzotikus” banános

Azért ezt előtte kóstoljátok meg otthon, de ki tudja, lehet, ez lesz a gyerek kedvence!:-)

  • teljes kiőrlésű kenyér

  • túró

  • banánszeletek

A kenyeret kend meg a túróval, tedd rá a banánszeleteket és a másik kenyeret. Ha a gyerkőc igai ínyenc, szórj rá egy kis curryt!:-)

Forrás: eltern.de, hallo-eltern.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.