2014.05.16. 11:04:12 12199 228

Az isteni bodza - hagyományos és különleges finomságok bodzavirágból
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyári hőségben hűvös, édeskés, egyén citromos bodzaszörpöt kortyolgatva ki gondolná, hogy már az ókorban is tudtak a bodza meghűlés elleni jótékony hatásáról. Sőt, a „csodanövényt” számtalan legenda övezi, hol boszorkányok jelképe, vagy gonosz szellemek elleni védelmező, máshol a bodzafa törzsét tündérek lakjaként ismerik. De, ami nemcsak legenda, hogy isteni finom ínyencségek készíthetők belőle.

Bodzavirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bodzavirág

Gyógyulást segítő illatos ernyők

Az akáchoz hasonlóan e növény gyógyhatása is több területen ismert: a virágjából készült tea remek hörghurutra, megfázásra, serkenti az immunrendszert és izzasztószerként is kiváló. Náthás megbetegedés esetén naponta 2-3 csészével, lehetőleg minél forróbb állapotában fogyasszuk.

Köptető, légúttisztító hatása miatt orrdugulás és köhögés ellen a teájával inhalálni is ajánlott.

Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy testsúlycsökkentő hatása is lehet. Ebben az esetben napi 5 csésze bodzatea fogyasztása ajánlott minimum egy hónapig, vagy a kívánt testsúly eléréséig.

Még egy jó hír: a bogyója is gyógyír!

Jó, ha tudjuk, hogy a friss bodzahajtás erős hashajtó hatással bír, továbbá a bogyójából készült lekvár hasonló tulajdonsága mellett jó vizelethajtó is. Ezek mellett jó köhögéscsillapító, vértisztító, de kiváló rekedtség és fülfájás ellen is. Friss gyümölcsének leve vagy az ebből készült lekvár állítólag a TBC gyógyítására is remek.

Sőt, a leveléből készült tea reumás panaszokra, lázcsillapításra javasolt, kérgének pedig féreghajtó, purgáló hatása van.

A legendákon innen, a gyógyításon túl…

… volt és van a bodzaszörp! Amiből, márkák ide vagy oda, a házi készítésűnél nincs finomabb. Íme, egy tuti recept a szörphöz, és egy igazán különleges finomság az isteni bodzából:).

Bodzaszörp házilag

Hozzávalók

• 25 nagy fejű bodzavirág • 3 citrom • 5 liter víz • 2,5 kg cukor • 1 késhegynyi tartósítószer • 3 gramm citromsav

Elkészítés

Egy nagyobb edényben a cukrot a vízzel sziruppá főzzük: a vizet felforraljuk, a cukrot belekeverjük, majd kis lángon addig főzzük, amikor a cukor teljesen felolvad. Az elkészült szirupot egy tiszta, fertőtlenített kb. 6-7 literes üvegbe töltsük át.

A (lehetőleg forgalomtól, poros úttól távol gyűjtött) virágokat alaposan megtisztítjuk, majd a citromsavval együtt a szirup mellé, az üvegbe rakjuk őket. A citromokat is alaposan megtisztítjuk, karikákra vagy kockákra vágjuk és belehelyezzük az üvegbe a többi hozzávaló mellé.

A keveréket jó négy napig állni hagyjuk, illetve naponta egyszer megkevergetjük. Ha letelt a „nyugalmi” idő, az „alaplevet” leszűrjük és üvegekbe adagoljuk, jól lezárjuk, illetve kis tartósítószerrel biztosítjuk, hogy sokáig élvezhessük frissítő ízét.

Kitűnő nyári hűsítő! Az eredeti recept az orvosok.hu oldalon olvasható.

Rosés-epres bodzavirág zselé

Hozzávalók:

• 2200 gr rosébor • 18 db bodzavirág • 500 g megpucolt eper • 1500 gr befőzőcukor (2:1) • 1,5 teáskanál citromsav

Elkészítés

A megtisztított bodzavirágokat kb. 8 óra hosszat roséborban áztatjuk, majd utána egy kendőn átpasszírozzuk.

Az epreket megpucoljuk, és kis darabokra vágjuk. Az átpasszírozott bort a citromsavval és a befőző cukorral felforraljuk, ha forr, az epret hozzáadjuk és még 4 percig főzzük.

Ha elkészült, az előkészített csavaros tetejű üvegekbe töltjük, figyelve arra, hogy mindegyik üvegbe kerüljön eperdarab is. Ha ezzel megvagyunk, az üveget néhány percre megfordítjuk (természetesen már a rácsavart tetővel), illetve megforgatjuk, így az eperdarabok szépen szétoszlanak az üvegben.

Az eredeti recept forrása: chefkoch.de

Forrás: gyogytea.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.

Egytálétel csirkemellből, ahogy a katalánok készítik

Élénk, folyamatosan pezsgő életünk forgatagában igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ez a tempó ne éreztesse negatív hatásait az ételeink minősége tekintetében. Nem csoda hát, hogy az egytálételek újra nagy népszerűségnek örvendenek, mégpedig világszerte, mivel egyszerűen elkészíthetők, ízletesek és egészségesek is. Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, mindenképpen hálás megoldást kínálnak, ha jóízű receptekkel, kiadós és változatos ételekkel szeretnénk megörvendeztetni a szeretteinket vagy vendégeinket.