2015.05.12. 13:39:44 5780 137

Az ionoszférában is érzékelhető volt a nepáli földrengés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Föld atmoszférájának felső részében, az ionoszférában is érzékelhető változást okozott a nepáli földrengés, a jelenséget a NASA kutatói GPS műszerekkel mérték - mondta el Zágoni Miklós klímakutató az M1 aktuális csatornán kedd reggel.

Nepál - általában ilyen nyugodt és békés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nepál - általában ilyen nyugodt és békés

"A jelenséget úgy kell elképzelni, mintha egy membránt alulról megütnének. Ennek a rezgései tovább terjednek a fölötte lévő levegőben. A levegő felfelé ritkul, a töltött részecskék átveszik a levegő helyét, ez a 60-1000 kilométer magasságig terjedő ionoszféra. Itt mintegy húsz perccel a földrengés után az elektronok rezgésében, mozgásában elektromágneses hullámot lehetett érzékelni, ami szinte hangsebességgel terjedt" - fejtette ki a szakértő.

A jelenség észlelése a lökéshullám terjedésének, fizikai elveinek megértésében segíthet, az előrejelzésben viszont egyelőre nem.

Zágoni Miklós szerint viszont a tenger alatti földrengés, azaz a cunami esetében például a húsz perccel a rengés utáni észlelés is számíthat, mivel ebben az esetben a terjedés egy-másfél órába is telhet, így jut idő arra, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket.

A 7,9-es erősségű, április 25-i földrengés nepáli halálos áldozatainak száma meghaladja a nyolcezret, a sérülteké pedig 17800-ra nőtt a legfrissebb adatok szerint. Sokakat továbbra is eltűntként tartanak számon.

Nagyon nagy földmozgás történt, hasonló esemény, az indiai és az eurázsiai lemez egymásnak nyomulása okozta egykor a Himalája kiemelkedését is. Az április földmozgás hatására pedig a csúcs 2,5 centiméterrel lejjebb került - mondta el Zágoni Miklós.

Az ENSZ számvetése szerint a rengés következtében körülbelül 256 ezer épület teljesen megsemmisült, 213 ezer pedig súlyosan megrongálódott. Az országban továbbra is százezrek laknak sátrakban, miután hajléktalanná váltak a katasztrófában.

Forrás: MTI

Frissítés: május 12-én ismét földrengés Nepálban, ezúttal 7,4-es erősségű.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...