2015.10.29. 16:03:14 13201 294

Az igazi aranyalma: A birs
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A formája és a színe a körtére emlékeztet, míg a neve az almával való hasonlóságát hangsúlyozza. Így vagy úgy, a birsalma nagyon finom őszi csemege, amit érdemes az asztalra tennünk. Igazán különleges ételeket és desszerteket készíthetünk belőle, amit a gyomrunk is meg fog hálálni.

Birsalma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Birsalma

Tudtad, hogy Aphrodité aranyalmája, amit Paristól kapott igazából egy birsalma volt? Azóta is a szerelem és a termékenység szimbólumaként tartják számon több kultúrkörben is a pikáns gyümölcsöt.

Kissé savanykásabb, fűszeresebb íze miatt a birsalmát ritkán fogyasztjuk nyersen, ennek ellenére sok ínyenc kedvence ez a gyümölcs, mivel rendkívül pikánssá varázsolja az ételeket. Akik szívesen esznek birsalmát, nagyon jól teszik, hiszen vitamin- és ásványi anyag tartalma egészen rendkívüli. A-, B1-, B2-, B3, B6, C-, E-, P-vitamin, ezenkívül foszfor, kálium, vas, kalcium és még megannyi ásványi anyag található benne.

A birs egyik legnagyobb előnye a magas rost- és pektintartalom, ami az emésztésünkre fejt ki nagyon pozitív hatást. Érdekesség, hogy a birs rendelkezik a legnagyobb pektintartalommal az összes gyümölcs közül (a vitaminsziget.hu információi szerint). A pektin segít megvédeni a gyomor nyálkahártyáját.

Birsalma a népgyógyászatban

Főként az emésztésre gyakorolt hatását használták ki a régi gyógyítók is. Hasmenés, székrekedés, bélgyulladás, hasfájás és más gyomorral kapcsolatos gondok megszüntetésére alkalmazták a birsalmát. A birsalma levét a nők görcsoldóként alkalmazták, menstruációs fájdalmaik enyhítésére. Ezenkívül reumás fájdalmak ellen is használták. Gyulladáscsökkentő hatását szintén ismerték, sőt, úgy tartották, hogy szabályozhatja a vércukor- és a koleszterinszintet is.

Magjait köhögéscsillapításra használták régen, míg a belőle készült krém az aranyeret volt hivatott meggyógyítani.

Birs a szépségápolásban

A birsalma leve rendkívül jó lehet pattanások ellen. Gyulladásgátló hatásának köszönhetően megakadályozza a pattanások kialakulását, és összehúzza a pórusokat is. Nyugtató hatása is ismeretes, hidratálja és frissíti a bőrt.

Jól tárolható

A birsalma sokáig eláll, ha száraz, hűvös és jól szellőző helyen tartjuk, csak arra figyeljünk, hogy sérült gyümölcsöt ne tegyünk el, mert az előbb vagy utóbb megrohad. Célszerű többször átválogatni a tárolt gyümölcsöket.

Hogyan fogyaszd?

A birsalmát főként főzve vagy sütve fogyasztjuk, mivel így elveszíti savanykás-kesernyés ízét, illetve meg is puhul. Népszerű csemege a birsalmasajt, a birsalma lekvár és kompót is, valamint pálinka és bor is készülhet belőle. Nagyon finom húsételekkel is. Ha nem hámozod meg, egy kefével dörzsöld simára szőrös héját.

Karamellizált birsalma – egy gyors recept birssel

A birsalmát megfőzöm, de nem főzöm szét, maradjon roppanós. Felvágom kisebb kockákra, majd egy evőkanálnyi vaj és egy teáskanálnyi méz keverékében karamellizálom. Vanília fagylalttal tálalom. (De sült húsokhoz is nagyon finom, ha nem desszertnek szeretnéd.)

Figyelmeztetés

Cikkünk tájékoztató jellegű. Nem helyettesíti az orvos véleményét és a szakorvosi vizsgálatot.

Forrás: hazipatika.hu, vitaminsziget.hu, wikipedia.hu információi alapján

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...