2015.01.07. 08:00:00 6028 28

Az idős kori elbutulás ellen is jó lehet az aszpirin
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Korábban fájdalomcsillapítóként ismerték az aszpirint, majd újabb kutatások arról szóltak: hatásos lehet a szívinfarktus és a szélütés ellen is. Most a demencia elleni állítólagos felhasználhatóságát ismerték fel.

Aszpirin - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aszpirin

Vizsgálják az aszpirin demencia (elbutulás) elleni felhasználhatóságát a melbourne-i Monash Egyetem tudósai az orvosi kutatásokat támogató amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) megbízásából. A demencia az egyik legsúlyosabb időskori egészségügyi probléma, ami a kognitív gondolkodás, a funkciók és a memória hanyatlását okozza.

Az ausztrál média ma számolt be róla: a Monash Egyetemen 50 millió ausztrál dollárból (csaknem 11 milliárd forintból) kísérlet indult ASPREE (aszpirin az időskori események csökkentésében) elnevezéssel. A tanulmány elkészítésébe bekapcsolódott egy amerikai orvosi kutatóintézet, a minneapolisi Berman Center for Outcomes and Clinical Research is. A vizsgálatba több mint 19 ezer ausztrál pácienst vontak be.

Az aszpirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav meggátolja a vérben úszó vérlemezkék, vagyis trombociták összetapadását, így késlelteti a véralvadást és csökkenti a vérrögök kialakulását, ezzel a szívinfarktus és szélütés kialakulásának kockázatát. Az acetilszalicilsavnak - az eredetileg a fűzfa kérgében megtalálható vegyület, a szalicin származékának - emellett gyulladásgátló hatása is ismert.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...