2016.09.26. 17:13:11 13235 327

Az első fagyokig maradnak a poloskák
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Főként a meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában, így Magyarországon; a nagy számú, a lakásokba is "beköltöző", büdös rovarok az első fagyokig, várhatóan október végéig okoznak kellemetlenséget - mondta a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

Poloska - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Poloska

Aponyi Lajos közölte: a zöld vándorpoloska az emberre nem veszélyes, ugyanakkor kárt tesz a zöldségekben, gyümölcsökben, például a paprikában, paradicsomban, almában, körtében. Ahogyan az időjárás hűvösebbre fordul védetett helye keresnek, és így a lakásokban is megjelennek.

A "lakásfoglalás" ellen szúnyoghálóval, a növényi kártétellel szemben növényvédő-szerekkel lehet védekezni, de ebben az esetben figyelembe kell venni a növényegészségügyi várakozási időt. Így a termés folyamatos szedése esetén rovarölő-szeres védekezésre már nemigen van lehetőség.

Elszaporodásukat a régióban a kereskedelem, az utazások gyakoribbá válásával a "a zsebimport", valamint az éghajlatváltozás segítette elő - mondta. A melegebb klíma ugyanis lehetővé teszi a zöld vándorpoloska áttelelését, így tavaszi újbóli kártételét. A nyár közepére, illetve végére szaporodnak fel újra. Ellenük a megelőző védekezés a hatásos, ott, ahol az egyéb kártevők ellen rendszeresen védekeznek a zöld vándorpoloska sem tud elszaporodni. A teljes termőterületen egységesen kell védekezni - hívta fel a figyelmet Aponyi Lajos.

A főtitkár úgy vélekedett: a zöld vándorpoloska kártételével, miután már megtelepedett az országban a továbbiakban is számolni kell, mennyisége pedig az időjárás függvénye. A zöld vándor poloska mellett sok a - szintén nagyon büdös - ázsiai márványos poloska is az országban, amely szintén inváziós kártevőnek számít, de egyelőre még kevesebb van belőle - tette hozzá.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!