2016.11.26. 08:34:03 16206 407

Az élősködő és gyógyító örökzöld – A fehér fagyöngy
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Zöld leveleivel és fehér bogyóival ilyentájt a lakás egyik dísze is lehet a fehér fagyöngy. Nehéz elmenni mellette csakúgy, pláne, ha az ember épp a szerelmével bandukol egy csokor fagyöngy közelében –naná, hogy nem lehet elsétálni mellette, alatta anélkül, hogy egy csókot ne lehelnénk kedvesünk ajkára.

Fehér fagyöngy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fehér fagyöngy

Pedig nem csak szerelmetes csókok csattanhatnak el alatta, hanem gyógynövényként sem utolsó.

Egyedül nem megy

Bizony, ez a gyönyörű, gömb alakú növény valójában egy élősködő. Puha fák ágaiban vet gyökeret, láthatóvá csak lomhullatás után válik. Gyógyhatása részben függ attól is, milyen fával köti össze az életét.

Nem mindegy a szín

Vigyázat, házi patikánkban csak a fehér fagyöngy kapjon helyet, annak is levelei és fiatal hajtásai. A fehér bogyói, illetve a sárga fagyöngy emberre akár mérgező hatással is lehet. Ugyan otthoni szárítása is lehetséges, a biztosabb, ha inkább gyógynövényboltban, illetve erre is szakosodott üzletben szerezzük be. De mindenképpen kérjük ki szakember véleményét, ha otthoni feldolgozásra és annak felhasználásra adjuk a fejünket.

Az egyik legősibb

Már a görög mitológia is említi, miszerint Hermész egy fagyöngy ág segítségével nyitotta meg az alvilág kapuit. A kelta papok varázslataikhoz hívták segítségül, aranysarlóval „szüretelték”, hogy varázsereje biztosan megmaradjon. A rómaiak szerint a villámcsapás és a gonosz szellemek ellen nyújthatott védelmet a bogyós növény. Az sem volt mindegy, mikor szedték. Ha Szent Iván éjszakáján került sor a „betakarításra”, úgy rontás, villámcsapás és szintén a „rosszfej” szellemek egyik ellenszereként tartották számon.

Élet a csókon túl

Ha gyógyhatását nézzük, sok mindenre hasznosítható:

  • A magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívritmuszavar orvosolható vele.

  • Vérzéscsillapító hatása révén segítség lehet a méh, a tüdő, az orr, vagy bármilyen seb vérzése esetén.

  • Ilyenkor ősz, tél tájékán kihasználhatjuk köhögést csillapító hatását. Asztmás görcsökre, szamárköhögésre is kiváló.

  • Javíthat koncentrációs képességünkön, a fülzúgást is megszüntetheti, de segíthet a szédülés, visszér esetén is, hiszen javítja az erek áteresztő képességét.

  • Vízhajtó hatását is érdemes kihasználni.

  • Immunrendszerünk működésére is pozitív hatással van.

  • Fogyasztása segítheti a megtermékenyülést, mivel erősíti a méh izomzatát, a pete megtapadásának esélyét növeli.

  • Fejfájásra, epilepsziás rohamok enyhítésére nyugtató hatása révén is jó.

Hogyan készül?

Tea csakis hideg vizes áztatással készülhet belőle. 2,5 dl vízbe kerüljön egy púpozott teáskanál fagyöngy, és körülbelül egy éjt állni hagyjuk. Következő nap kis felmelegítés után leszűrjük. Külsőleg borogatás formájában is alkalmazható, mely összetört bogyójából és leveleiből készül. Érszűkület, ízületi bántalmak, visszér esetén érdemes ilyen formában alkalmazni.

Mennyi az annyi?

Szívbetegséggel küzdők hetente 1-3 bögrével fogyaszthatnak teájából, lefekvés előtt. Napi egy csésze tea elkortyolgatása érelmeszesedés, magas vérnyomás esetén jó. Ha csak szervezetünk erősítésére használnánk, úgy elég havonta inni belőle, 2-3 csészével. Ha nem bíbelődnénk a főzéssel, kapszula, tinktúra formájában is kapható. De bárhogy fogyasztanánk, előtte mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, gyógyszerészünkkel, pláne, ha egyéb gyógyszert is használunk még.

Egyre fontosabb lesz

A legújabb kutatások szerint a fagyöngy áldásos hatása akár a rákos megbetegedések gyógyításában, a kemoterápia okozta mellékhatások enyhítésében is segítségünkre lehet. Az erre vonatkozó kísérletek, vizsgálatok még folynak.

Forrás: hazipatika.com, gyorgytea.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...