2015.07.19. 08:30:04 13114 308

Az elfeledett „egészségőr” – Ezért egyél egres!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bevallom, ezzel a különleges gyümölccsel is gyermekkoromban találkoztam, a vidéki nyaralásokkor. Furcsa volt zöldes színe, némelyik bogyó kicsit savanykás íze, de imádtuk a belőle készült szörpöt, lekvárt. Aztán a nyaralások elmaradtak, és valamiért az egres is eltűnt a színről.

Egres - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egres

Sajnos, nem csak a vidéki látogatások megszűnte miatt került feledésbe az egres, hanem valamiért mi sem fedeztük fel magunknak. Számtalan remek, messziről érkező gyümölcskülönlegességet csodálunk és fogyasztjuk finom íze, jótékony tulajdonságai miatt. Ne legyen ez másként a hazánkban is megtermő gyümölcsökkel sem! Fedezd fel Te is az egrest, megéri!

A változatosság gyönyörködtet…

… ha a névről van szó

Egyetlen gyümölcsöt nem ismerek, melynek ennyi neve lenne. Mondhatjuk, hogy ahány tájegység, annyi név. Míg a dunántúli nyaralások óta számomra az egres az egres, addig a Tiszántúl északi részén élőknek köszméte vagy pöszméte, a Duna-Tisza közén és a jászsági területeken piszke. Püszke a becsületes neve a Dél-Kelet-Alföldön, és büszke Borsodban és a Felvidéken.

… ami a fajtákat illeti

Az egres nagyjából 5000 különböző fajtával büszkélkedhet, szerte a világon. Van köztük zöld, piros, kicsit szőrös és teljesen sima felületű is.

… ha az ízéről beszélünk

Ha még kissé éretlen állapotban szedjük le, akkor íze savanykás, ám teljesen érett állapotban nem tudunk ellenállni finom, édes zamatának.

… ha a gasztronómia a téma

Felhasználása rendkívül sokoldalú. Lehet finom sütemények alapanyaga is, de készülhet belőle szörp, lekvár, dzsem is. Éretlen állapotban magas pektin tartalma miatt más, zselésedésre kevésbé hajlamos gyümölcsökhöz adják, lekvárok, dzsemek alapanyaga. Szintén éretlen formájában érdemes belőle kompótot készíteni, de ilyenkor még fagyasztásra is alkalmas. Ha fel akarod dobni a napi menüt otthon, készíts belőle isteni gyümölcslevest, akár nyáron, akár télen. De nyersen is remek csemege.

… ha gyógyszerként használnánk

Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a foszfor, kálium, kalcium, niacin. De C-, A-, és B1-vitamin tartalma rendkívül magas, és a benne lévő nyomelemek, illetve a gyümölcs-, és szőlőcukor, citromsav is jótékony hatással van szervezetünkre. Míg a népi gyógyászatban epe-, vese-, és hólyagbántalmak esetén hívták segítségül, addig pektintartalma miatt fogyasztása manapság is ajánlott. Ez az anyag vékony réteget képez a belek nyálkahártyáján, védve azt különböző baktériumoktól. Így nem meglepő, hogy rendkívül jó hatással van az emésztésünkre. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően az ilyen okból keletkező puffadást is könnyedén orvosolja, de egyéb gyulladásos megbetegedésekre is gyógyír lehet. Bátran fogyaszthatják a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők is.

… ha a diéta van a középpontban

10 dkg egres alig tartalmaz 40 kalóriát, így bátran fogyaszthatod, ha vigyázni szeretnél a vonalaidra. C-vitamin tartalma miatt remek zsírégető, és fent már írt emésztést segítő hatása miatt is illeszkedik a diétás étrendbe is.

De azért ne ess túlzásba!

Habár az emésztésre jó hatással van, azért ha túl sokat fogyasztasz belőle, az könnyen hasmenéshez vezethet.

Összeállította: ssz

Forrás: hazipatika.com, vitalzone.hu, vitaminsziget.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...