2017.01.19. 11:01:02 10891 280

Az egészséges fogak 10 parancsolata
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A "fogorvosok ajánlásával" szöveget számtalanszor hallod naponta a reklámokból. Olyannyira, hogy az ajánlásuk szinte már közhelyszámba megy, pedig a való életben nem egy speciális fogkrémet vagy fogkefét próbálnak majd rád erőltetni, hanem tényleg hasznos tanácsokat adnak. 10 parancsolat, örök időkre.

Fogorvosnál - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogorvosnál

1. Jégkocka

Jelenleg kevésbé aktuális, de nyáron sokan szeretjük elrágcsálni a jeget az üdítőkből. Vállalkozó kedvűek akár kavicsokkal is próbálkozhatnak, ugyanis a jégkocka elrágása szinte hasonlóan extra igénybevételnek teszi ki a fogainkat. Az extrém hideg és a kemény jég egyaránt károsítja a fogzománcot.

2. Cukros üdítők

Ez gyakran elhangzik, és ennek megfelelően nagyon is igaz! Az üdítők - akár szénsavas, akár mentes - mindegyike elég sok cukrot tartalmaz. Főleg igaz ez az izotóniás italokra, amelyeket sportoláshoz kínálnak. A legjobb ezekben, hogy annyi kalóriát tartalmaznak, amennyi ledolgozásához újabb fél órát edzhetsz. De mi azért emeltük ki ezeket, mert szintén rombolják a fogzománcot.

3. A fog nem szerszám

Kiharapod zacskó sarkát, letekersz egy kupakot a fogaiddal, elharapsz egy kilógó cérnát. Fejeltsd el! A fogad nem egy célszerszám! Egy-egy ilyen akcióval könnyen lehet, hogy ugyanolyan extrém hatások érik a fogaidat, mint az éjszakai erős csikorgatás során. A kopó, esetleg lepattanó fogzománc még viszonylag szerencsés eset, ha kicsit is rossz a fogad, akár meg is repedhet!

4. A fogkefe a mosdó szélén

Fogkefét rendszeresen cserélni kell, ne várd meg, amíg már úgy néz ki, mint amin átgázolt egy elefánt. Azért is váltsd le rendszeresen - ideális esetben havonta, de legkésőbb három havonta - mert a nedvesen letett fogkefén a baktériumok hajlamosak megtelepedni, és mivel jól érzik ott magukat, szépen szaporodni is fognak. Főleg akkor igaz mindez, ha a fürdőszoba és a WC közös helyiségben vannak.

5. Szájvíz

A szájvíz használata nagyon jó, ebben egyetértenek az orvosok. Viszont sokan használjuk helytelenül: a használati útmutatóban is benne van, hogy használata után alaposan öblítsünk vízzel. Ezt a lépést soha ne hagyjuk ki, mert az alkoholos szájvíz kiszárítja a szájunkat, amely szintén a baktériumok szaporodását segíti elő.

6. Popcorn

A popcorn egy mozis este legjobb része. Főleg igazi kincs a félig vagy egyáltalán nem kipattogott szemek a csomag alján. Kb. annyira tesz jót a fogaidnak, mint azok szerszámként használata. Felejtsd el ezt a szokást! A teljesen kipattogott szemekkel semmi probléma, csak alaposan moss fogat utána!

7. Fogmosás - rosszkor

Erősen savas ételek, italok fogyasztása után ajánlott minimum 30 percet várni a fogmosással. A savas összetevők erősen gyengítik a fogzománcot, ha ilyenkor mosod a fogaidat, talán érzed is a különbséget. A legjobb, ha ilyenek fogyasztása után alaposan öblögetsz vízzel.

8. Fogmosás - kihagyva

Ez sokkal rosszabb, mint az előző. Reggel még szánunk időt a fogaink ápolására, de este hajlamosabbak vagyunk "elfelejteni" azt. Ezzel nagyon rosszat teszünk, hiszen a nap során képződött lepedék így könnyebben válik fogkővé, amit csak fogorvos tud eltávolítani. Talán mondanunk sem kell, de a fogkő ideális talaj a baktériumok számára.

9. Cukorkák

A cukor rossz. A kemény dolgok rágcsálása szintén. A különböző ízű cukorkák fogyasztásával a fenti listából kb. 3 tételt ki is pipálhatsz. Ami sajnos nem jó eredmény. :)

10. Fogorvosi vizsgálat

Az emberek megszokták, hogy az autót évente olajcserére kell vinni, de simán elvannak 5 évig úgy, hogy nem mennek el fogorvoshoz. Tárgyakkal nem várjuk meg, hogy elromoljanak, a fogaink felülvizsgálatát viszont simán kihagyjuk, és csak akkor megyünk doktorhoz, ha már nagy a baj.

Ne felejtsd el, a fog a legszebb ékszer, és a mosolyod az, ami alapján legtöbben megítélnek!

Forrás: menshealth.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...