2015.08.27. 08:57:27 7642 177

Az anya étrendje összefügghet a baba szívproblémáival
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A várandós anya étrendje összefügghet azzal, mekkora lesz a baba veleszületett szívproblémáinak kockázata - derült ki egy nagy létszámú amerikai vizsgálatból.

Terhes nő eszeget - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Terhes nő eszeget

A kutatók úgy vélik, hogy aki egészségesen táplálkozik a terhesség előtt és alatt, csökkentheti a gyermek szívbetegségeinek kockázatát. Az egészséges étrend alatt a sok friss halban, gyümölcsben, diófélében és zöldségben gazdag étkezést értették.

A terhes és a fogamzásra készülő nőknek étrend-kiegészítők szedését szokták tanácsolni: folsavat egyes születési rendellenességek, többek között a nyitott gerinc megelőzésére, az egészséges csontok és fogak fejlődéséért D-vitamint.

Az Archives of Diseases in Childhood Fetal & Neonatal Edition című szaklapban közölt kutatásban a mintegy 19 ezer résztvevő egyik felének szívproblémával, a másik felének egészséges szívvel született a babája - ismertette a BBC hírportálja.

Amikor a kutatók összehasonlították a két csoport táplálkozását, azt találták, minél egészségesebben étkezett az anya, annál alacsonyabb volt a baba egyes veleszületett szívrendellenességeinek kockázata. Az előny akkor is megmaradt, ha figyelembe vettek más tényezőket is, többek között azt, hogy szedett-e folsavat vagy dohányzott-e az anya a várandósság alatt.

Az enyhébb szívproblémákat nem kell kezelni, maguktól gyógyulhatnak és esetleg nem okoznak később gondot. Más rendellenességek komolyabbak, egyesek halálosak lehetnek.

A legtöbb esetben a korai magzatfejlődés idején siklik félre valami. Egyes szívbetegségek hibás gének vagy kromoszómák számlájára írhatók, gyakran azonban nem tudni, mi állhat a rendellenes szívfejlődés hátterében - közölte a Brit Szívalapítvány (BHF).

Victoria Taylor, a BHF vezető dietetikusa szerint a várandósság előtti, alatti és utáni egészséges táplálkozás előnyös az anya és a baba számára is, és a tanulmány arra is rámutatott, hogy nem pusztán az egyes tápanyagokat, hanem a teljes étrendet kell figyelembe venni.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.