2015.05.01. 08:00:00 9553 257

Autók ragadozói - küzdjünk ellenük!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem, nem az autótolvajokról fogunk írni. A falvakban, városokban ilyenkor tavasszal egészen más ragadozó les autónkra, egész pontosan annak kábeleire. A nyest. De felmászik a padlásra, tizedelheti a baromfiállományt is. Ahogy az Egyesült Államokban a mosómedvék, Nagy Britanniában pedig a rókák, úgy nálunk a nyestek őshonosak.

Vigyázat! Nyest! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vigyázat! Nyest!

Hogyan kerültek ide?

Mindig is itt voltak, csak jobban rejtőzködtek. Az első "városi" nyestet 1896-ban, a mai Déli Pályaudvar közelében lőtték ki. Ekkor még persze lényegesen kisebb volt Budapest. Komolyabban az 1990-es években tüntek fel újra, főként az építkezési szokások válozásával. Ekkor kezdték beépíteni a tetőtereket, kiszorítva ezzel az ott lakó nyesteket.

Mi is velük a baj?

Vidéken, ahol még tartanak baromfit, vagy például nyulat, a nyest szívesen fogyasztja azokat. Ezzel már önmagában is jelentős kárt okoz. Városban hasonlóan tesz a galambokkal, más madarakkal. A nagyobb bajt azzal okozza, hogy szívesen fészkel tetőterekbe, ahol is elfogyasztja táplálékát, kivéve a tollakat, szőrt. Ürülékéből is halmot épít, ezekben a szemétkupacokban sok élősködő tud megtelepedni. Ezen kívül a nyest zajos, éles hangokkal és kaparászással egyaránt tudatja jelenlétét.

Azonnali problémát azonban rágcsáló természetével okoz. Előszeretettel bontja meg az autók motorterének szigeteléseit, és/vagy (általában mindkettő) rágja meg a motortérben futó vezetékeket, több tízezer forintos kárt, sőt, tűzveszélyes helyzetet okozva ezzel.

Védekezés - profi módon

Nyest ellen számtalan módon tudunk védekezni, több-kevesebb sikerrel.

Számtalan cég vállalja, hogy elfogja a területen élő nyesteket. Ez költséges, de jó megoldás, egészen addig, amíg másik állat téved a környékre. Amennyiben társasházunkban más is a mi problémánkkal küzd, többen összefoghatunk, rögtön kevésbé riasztó az akció ára.

Lényegesen olcsóbb megoldás a nyest-riasztó spray. Pár száz forintos költség csupán, azonban ennek ára van, legfeljebb egy hétig nyújt védelmet, és csak a kezelt járművet védi.

Az Interneten számos forrásból vásárolhatunk elektromos riasztókat is. A spraytől lényegesen hosszabb időre nyújtanak védelmet, az állatok is nehezebben szokják meg. Ha ilyet vásárolunk, keressünk olyat, ami a riasztáshoz hangot és fényt egyaránt használ. Ezek az eszközök már 5 000 Ft-tól kaphatók.

Védekezés - házi praktikákkal

Különböző fórumokon számtalan praktikát találunk, a legtöbben a kutyákra voksolnak. A kutyáktól ugyanis a nyestek félnek. Kertes házban, udvaron parkoló autó esetén a szabadon tartott eb a legbiztosabb, hosszú távú védekezés.

Utcán tárolt autónál ez nem oldható meg. Ezért tegyünk a kutya kihullott szőréből keveset egy szövetzsákba, és tegyük a motortér kevésbé forró helyére, például az akkumulátor mellé. De megteszi a kutya által használt rongy is, például a takaró egy darabja. Lényeg, hogy ne lekötött műanyag zacskót használjunk!

A másik nagyon bevált módszer a már sokat emlegetett csodaszer, az ecet. Ebből a 20%-osat válasszuk, tényleg olcsó, és a nyest nagyon-nagyon nem bírja a szagát. Locsoljuk le vele a kereket (amin az állat bemászik). A motortérbe a zárlat veszélye miatt ne öntsünk, viszont egy régi ablakmosós flakonnal permetezzük be azt.

A nyestek nagyon intelligens állatok, ezért a legjobb megoldás, ha a fentiket kombináljuk, folyamatosan cserélgetjük, így az állat nem szokja meg azt.

A fentiek kombinálása sem jelent 100%-os biztonságot, csak úgy, mint az autótolvajok esetében: reméljük, hogy a szomszéd autó a könnyebb préda.

Forrás: ng.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!