2014.11.23. 14:00:00 13953 109

Aranyat érő gyökér: a pikáns és egészséges gyömbér
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jönnek a mézeskalács hegyek, az andalító, forralt bor illatú esték és a finom gyümölcsteák - mind finomabbá varázsolható az ínyenc fűszerrel, a gyömbérrel. Finom, pikáns íze feldobja az ételeket, teaként fogyasztva pedig egészségünk egyik stabil őre lehet. Általában csak télen állandó vendége az én konyhámnak is, pedig mindennap hasznunkra válhat.

Gyömbér | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyömbér | Fotó: 123rf.com

A messziről jött gyömbér

Ázsia trópusi részén már időszámításunk előtt 2000 évvel ismert és használt gyógynövény valamint fűszer volt. A kereskedő föníciaiak közreműködésével került Európába. Természetesen ismerték a görögök és a rómaiak is, de csak a IX. században terjedt el az öreg kontinensen. Főként Ázsia, Amerika és Afrika trópusi területein termesztik, nálunk csak üvegházban él meg.

A gyömbér gyönyörű virágot hoz, de csak a gyökere ehető. Az évelő növénynek kb. fél éves gyökerei használhatóak fel friss fogyasztásra, míg szárításhoz 8-10 hónapos gyökereket gyűjtenek be, mivel ekkor már rostosabbak és csípősebb ízűek, így a gyömbérgyökerek szárítás után jobban megőrzik ízüket.

Az ehető gyökér keményítőt, cukrot, némi gyantát és gyantasavat is tartalmaz. Ízét a gingerol és shogaol tartalmának köszönheti, aromáját pedig erős illóolaj (bizabolén) tartalma okozza. Tizenkétféle antioxidánst tartalmaz, a legtöbb hatóanyag a héj alatt van, így jól tesszük, ha csak vékonyan hámozzuk, vagy jó erősen megmossuk.

A gyömbér virága | Fotó: 123rf.comA gyömbér virága | Fotó: 123rf.com

Gyömbér a nagyvilágban

Mivel a világ nagy részén ismert, más-más hiedelmek kapcsolódtak hozzá a különböző tájakon, és természetesen mindenhol más gyógyhatást tulajdonítottak neki.

A legtöbb helyen gyomorbántalmakra és emésztési problémákra alkalmazták és használják mind a mai napig. Érdekesség, hogy Indiában az Ayurveda – a gyógyhatásain túlmenően – lélekerősítő növénynek is tartotta, valamint. intelligencia növelésére és a határozottság fejlesztésére alkalmazták.

A buja olaszok afrodiziákumként tartották számon. Angliában és Amerikában italt készítettek belőle, amely a ma is népszerű gyömbérsör elődje volt, és szintén gyomorbántalmakra fogyasztották.

A japán sushi elengedhetetlen kiegészítője a savanyított gyömbér (shóga), és azért fogyasztják, hogy a szájban lévő ízeket közömbösítse. Egyébként a gyömbér kiválóan frissíti a leheletet is.

Gyömbér, mint gyógynövény a népi gyógyászatban

A népi gyógyászatban se szeri se száma a gyömbér felhasználhatóságának. A gyomorral kapcsolatosan szinte bármilyen nyavalyára gyógyír: emésztésserkentő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, puffadás, hányinger, émelygés, bélgázok, terhességi rosszullétek ellen is jó lehet. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, gátolhatja a gyulladást keltő anyagok képződését a szervezetben. Ezt a hatást lehet kiaknázni megfázás és torokfájás esetén is.

A fájó ízületekre is gyógyír lehet, akár reumáról akár másról van szó. Az izomgörcsöket is enyhítheted vele.

Egyes források szerint a migrén hatásos ellenszere lehet. Ehhez kb. 5 g (2 teáskanál) reszelt gyömbért kell rágcsálni, vagy teaként/limonádéként elfogyasztani.

Hogyan használd a gyömbért?

Citromos mézes gyömbéres tea | Fotó: 123rf.comCitromos mézes gyömbéres tea | Fotó: 123rf.com

Külsőleg illóolaját alkalmazhatjuk például egy aromafürdőben (3 csepp egy kiskanál mézben feloldva és a ízbe keverve) vagy masszázs olajban (4 csepp egy evőkanál mandulaolajhoz), javítja a vérkeringést, így segíthet az ízületi fájdalmak ellen.

Belsőleg általában a gyömbéres teát szokták javasolni, amit a gyomorbántalmaktól a meghűlésig alkalmazhatunk. Egy-két teáskanálnyi reszelt gyömbért forrázzunk le 2,5 dl vízzel és fogyasszuk el. Megfázás esetén ízesítsük citrommal és mézzel. Én fel szoktam szeletelni egy kevés gyömbért és úgy forrázom le, minél tovább ázik a vízben, annál erősebb íze lesz. Hideg limonádéhoz is fogyasztható, nyáron pikáns ízt ad neki.

Fűszerként sem utolsó

A gyömbér azon kevés fűszerek közé tartozik, amit édes és sós ételalkotások, sőt italok fűszerezésére is alkalmazhatunk. Itt van például rögtön a forralt bor, a mézeskalács, a sushi mellé tálalt ecetes gyömbér, különböző keleti ételek, mártások, sültek és halak.

Elég a főzés végén hozzáadni az ételhez, mivel erős és friss aromája így érződik a leginkább. Kerüld el a túladagolását, mert keserű lehet. Bár ritkán okoz allergiát, a vendégeidet azért kérdezd meg, hogy nem allergiásak-e a gyömbérre, mielőtt elfogyasztják az ételt vagy italt.

Ötletek a gyömbér használatához: a limonádén és a teán túl

  • A rizsnek remek kiegészítője lehet egy kis gyömbér, csak reszelj egy keveset a tetejére. Egy kis szezámmaggal is kiegészítheted. Igazi ázsiai jellegű különlegesség.
  • A gyömbér szójaszósszal, olívaolajjal valamint egy kis fokhagyma keverékével kitűnő salátaöntetet alkothat.
  • Készíts gyömbérsót, amit aztán sült húsok fűszerezéséhez használhatsz. Ehhez nincs másra szükséged, mint nagy szemű tengeri sóra, friss gyömbérre, egy reszelőre és néhány üvegcsére. A hámozott, lereszelt gyömbért keverd össze a sóval, majd sütőben alacsony hőfokon kiszárítjuk és az üvegekbe töltjük.
  • Sült zöldségeket is feldobja, wok ételekhez is használható.
  • Chilivel együtt igazán pikáns ízt ad bármilyen ételnek, szósznak. Aki nem szereti a csípős ételeket, az inkább kerülje.

Forrás: whfoods.com, antalvali.hu, wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.