2014.04.25. 20:00:00 5066 27

Amszterdam májusban a legszebb
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Közeledik a május és egy négynapos ünnep, amely ideálisnak ígérkezik egy kis kiruccanásra, például Amszterdamba. Azt mondják, Hollandia májusban a legszebb, hiszen ekkor virágzik az ország egyik szimbólumaként is ismert virág, a tulipán, valamint az sem elhanyagolható, hogy ekkor a legmagasabb az átlaghőmérséklet. Egyedi báját még a coffee shopok és a vöröslámpás negyed sem ronthatja el, bár sokan éppen e nevezetességek miatt keresik fel.

Hollandi kerékpár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hollandi kerékpár

Rembrandt háza (Museum Het Rembrandthuis)

Ne tévedjen senki: nem Rembrandt-képek láthatók, hanem a zseniális festő lakóhelyének szobái, rekonstruált bútorzata, no és az alkotó műhelye. Nagyon is érdemes meglátogatni az emlékházat, mert hangulatos, időutazásos élmény. Különösen érdekes, ahogy bemutatják a műhelyben az alkotás hajdani körülményeit, a színkeverés technikáját, a festés eszközeit. Nagyon profi a múltidézés, és persze azok járnak jól, akik fülhallgatón valamelyik világnyelven követni tudják az idegenvezetést (audioguide).

Persze vannak, akik csalódottak, hogy nem láthatják Rembrandt festményeit, vagy legalább egy kiírást arról, hogy mely múzeumokban vannak a leghíresebb alkotásai. Legalább látható a művész jónéhány grafikája. Vannak festmények is, de ezek Rembrandt tanítványainak a művei. Rembrandt csodálói számára kötelező zarándoklat ez. 12,50 euró a belépődíj és kb. egy órát érdemes szánni a múzeum végignézésére.

Herengracht

A csatornák közül ez van a városban a legbelül és ez példázza a csaknem a vízre hajló, keskeny házaival a leghitelesebben a jellegzetes Amszterdamot. A Herengracht házai igazán az eredeti állapotukban pompáznak. Sokak szerint a város legszebb és legnagyobb benyomást keltő házai itt sorakoznak. Érződik, hogy fénykorában Németalföld milyen gazdag lehetett. Főleg azok számára, akik a házak két bejáratai közül a pompázatosabbon keresztül léptek be. Ugyanis volt egy külön, másik bejárat a szolgáknak és az áruszállítóknak.

Prinsengracht

A fentebb említett Herengracht, valamint a Keizergracht mellett a Prinsengracht a legjelentősebb amszterdami csatornaút. Itt is csodásak a házak és itt látható a legtöbb hajóház. Érdemes az itteni kávézók valamelyikénél - ha jó idő van - kiülni és bámulni a bicajosokat, az épületeket. Ezen a grachton tartják a nagy ünnepeket, parádékat.

Van Gogh múzeum

Itt található a világ legnagyobb Van Gogh gyűjteménye, a művész életének különböző szakaszait követhetjük végig a festményein keresztül. Extra díj (5eur) ellenében audioguide bérelhető. A múzeum maga elég nagy, így jobb nem zárás előtt beesni, ugyanis ajándékboltra is érdemes szánni egy kis időt. A várakozási idő a sorban átlagosan fél-egy óra, amelyet kiküszöbölhetünk, ha online vesszük meg a jegyet. Odabent 2 órát bőven el lehet tölteni. Tömegben való sodródásra napszaktól függően lehet számítani. Nyitva tartás minden nap 9-től 5-ig, a belépő 15 euro.

Rijksmuseum

Ez a holland nemzeti múzeum, amelyben a nagy holland művészek alkotásai láthatók. A művészeti érdeklődés hőfokától függően 1-2 órát érdemes rászánni. Nyitva tartás minden nap 9-től 6-ig. Csúcsidőszakban, (tavasz, nyár) érdemes délután menni, olyankor kisebb a tömeg. A belépő 14 euro, 18 éves korig ingyenes. Online jegyvásárlási lehetőség a múzeum weboldalán található. Ez az első múzeum, amellyel a repülőtéren is találkozhatunk, azaz a Schipol az első reptér, amely múzeummal büszkélkedhet.

Királyi Palota

Habár kívülről ez nem látszik, belülről nagyjából olyan, mint amit az ember egy királyi palotától vár. Tágas gazdagon díszített termek, az egész csendes és méltóságteljes. Sok helyiségbe nem léphetünk be, bizonyos szobákat csak az ajtóból szemlélhetünk meg. Egy óra alatt meg lehet nézni. Nyitva tartása változó, a különböző királyi rendezvényektől függően. Ezt előre ellenőrizhetjük a weboldalán. Nyitva egyébként 11-től 5-ig tart, a belépő 7,50 euro.

Damrak

Híres pontja a városnak, errefelé van a legtöbb turista, ugyanis sok hajókirándulás innen indul. A környező éttermeket nem igazán javasoljuk, mert drágák és annyira nem jó minőségű a konyha. A Damrak lényegében a pályaudvartól a Dam térig terjedő utca. A turistának nehéz kikerülni, hogy errefelé járjon, hát érdemes körülnézni. A péksüteményre, vagy valamilyen friss süteményre vágyunk, akkor érdemes megkeresni a Bakkerij de Wall nevű péküzletet.

Anna Frank háza

Mint közismert, itt töltötte életét bujkálva Anna Frank, a második világháború alatt. A múzeum tulajdonképpen maga a ház. Sokan azt várják, hogy berendezett szobákat találnak, de a helyiségek üresek. A képek és a videók mutatják be Anna Frank történetét, ezek informatívak. Az eredeti napló is látható itt, sokan főleg erre kíváncsiak. Általában tömeg van, és mivel a terek szűkösek,ez néha zavaró. A lépcsők meredekek, mindenki nézzen a lába elé. Sorban állásra számíthatunk, átlagosan 30-40 perc. Nyitva tartás: 9-től 7-ig, belépő: 9 euro.

The Jordaan negyed

Ez egy nagyon rokonszenves, jellegzetes amszterdami negyed kis boltokkal, hiteles hétköznapi életképekkel. Nyugis hely, vannak viszonylag olcsó kis vendéglők. Sokkal hangulatosabb hely a kis utcáival, mint a főpályaudvar környéke!

Vondelpark

Napos hétvégéken érdemes a turistának is kijönni ide, hogy lásson helyi szabadidős jeleneteket. Olyan, mint a new yorki Central Park kicsiben a kis tavakkal, a kocogókkal, szép madarakkal. A Vondelpark a nyüzsgő város közepén egy valóságos oázis a romantikus kis gyalogútjaival. Vasárnap a fő élmény a családi piknikezők látványa, feltéve, ha kellemes az idő.

De Negen Stratjes (kilenc kicsi utca)

A Raadhuisstraat és a Leidsestraat között fekszik, nem messze a Dam-tól. Itt lehet beszerezni igazán egyedi darabokat, legyen szó ruháról, cipőről, könyvről, művészeti alkotásról. Ezek mind-mind kicsi, saját tulajdonban lévő vállalkozások. Fiatal dizájnerpalántáknak különösen ajánljuk. A nagyobb márkák boltjaival nem fogunk itt találkozni. Némely bolt használt cikkeket árul, ezt abban a környezetben nem biztos, hogy észreveszi az ember. Hétvégén érdemes elkerülni, mert a keskeny utcákon hamar kialakul a tömeg és a torlódás. Remek lehetőség viszont egy délutáni kávéhoz!

Haarlemerstraat

A város egyik ismert bevásárló utcája, Gyorséttermek választékában erős.Valójában a ki mellékutcái kellemesebbek, mint a Haarlemstraat maga. Hétköznap késő délután érdemes erre járni és megfigyelni a munkából hazafelé tartó kerékpáros amszterdamiak sokaságát.

Heineken Experience

A Heineken Experience az egyik legnépszerűbb látványosság Amszterdamban. Heineken-történelemről, sörfőzésről és csapolásról láthatunk egy igazán kreatív kiállítást. Az útvonal, amin végigmegyünk, időrendi sorrendben kalauzol végig, és a kiállítás maga is egyre modernebbé és interaktívabbá válik. A sok turista és csoport miatt előfordul, hogy egy-egy helyiségben várni kell. Nyitva tartás 11-től este 7:30-ig. A nyári hónapokban 10:30-tól este 9-ig. Belépő: 17 euro a helyszínen, 15 euro online, amely tartalmaz egy pohár Heinekent.

A vöröslámpás negyed

Kényelmetlenül erős magyar vonatkozása van a kurvás zónának: a szexmunkásoknak jelentős hányada magyar állampolgár, többségében Nyíregyháza és környékéről való fiatal cigány lány. A vöröslámpás negyed egyik utcájában, a Molensteeg csatorna partvonalán csak magyar cigánylányok árulják testüket a kirakatokban.

A holland média rendszeresen foglalkozik a magyar kurvák témájával. Mindig hangsúlyozzák, hogy a magyar lányok a legolcsóbbak és az ő stricijeik a legagresszívebbek. Ez utóbbi miatt a magyar prostik fordulnak a legkevésbé segítségért azokhoz a szervezetekhez, amelyek teljes jóindulattal, nem hatósági szigorral ajánlják fel segítségüket a prostitucióra kényszerített lányoknak.

Hash Marijuana Hemp Museum

Múzeum a marihuánáról, úgy bizony. A kanabisz történetéről, orvosi felhasználásáról, különböző hatásairól tudhatunk meg hasznos információt. Különösen érdekesek az ősi, dohányzáshoz használt eszközök. A marihuána, szagát végig érezni lehet, ez abból adódik, hogy ott helyben egy kis fedett „ültetvény” van, ahol termesztik a növényt, bemutatva annak különböző fejlődési szakaszait.Sok a hátizsákos turista. Felmerül a kérdés, hogy kinek érdemes ezt megnézni? Szerintem mindenkinek, éspedig azért, hogy kapjon egy egyszerű és tárgyilagos képet marihuána témában. A belépő 9 euro. Nyitva tartás: 11-től este 11-ig.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...