2015.09.04. 12:56:55 8977 264

Amit szeptemberben a kerted megkövetel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bizonyos munkákat nem illik halogatni a kertben. A szeptember főként a szüret hónapja, de ezenkívül rengeteg dolgot megtehetünk, amivel megalapozható jövő évi termés, illetve sokáig szemet gyönyörködtető maradhat a kertünk. Mottó: amit most megtehetsz, ne halaszd későbbre!

Almaszüret - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almaszüret

Almaszüret, körteszüret, szőlőszüret

A téli alma és körte, a szőlő szüretelése most zajlik. Valószínűleg mindegyiket több részletben kell leszedni, az érettségnek megfelelően.

A szőlőszüretelésről és tárolásról itt olvashatsz bővebben>>

Az almánál ellenőrizzük, hogy a magok bebartnultak-e, ez is jelzi az érettségi szintjét. Ha elégedettek vagyunk vele, mihamarabb szállítsuk hűvös, jól szellőző helyre a termést.

Ha zsenge salátára vágysz már kora tavasszal

Itt az ideje az áttelelős fajtájú saláták és a spenót magjainak elvetéséhez.

Gyümölcsfák telepítése

A legtöbb gyümölcsfa, bogyós gyümölcsbokor, szőlőoltvány és díszbokor valamint díszfa ősszel ültetendő. A helyüket már most ki lehet választani, a gödröket is kiáshatjuk.

Pár szó a virágokról

A kardvirág gumót fel kel szedni, a rajta látható leveleket vissza kell vágni, majd hűvös helyen tárolni. A tulipán, a nárcisz, a játszint és a kora tavaszi virághagymákat most kell elültetni, így kigyökerezhetnek a fagy beállta előtt.

A tulipánról itt olvashatsz bővebben>>

Telepítsük be a növényeket!

A kínai rózsákat, leandereket, muskátlikat, karácsonyi kaktuszokat valamint a mikulásvirágokat is telepítsük be a lakásba.

Ne hanyagoljuk el a rózsákat!

A rózsaágyásokat gyomláljuk ki, s kezeljük gombaölő szerrel. Most van itt az ideje, hogy megrendeljük az új rózsatöveket.

Öntözzünk!

Az öntözéssel nem szabad leállni, hiszen a még földben lévő növényeknek szüksége van a vízre. A fákat se hagyjuk ki, ha kevés a szeptemberi csapadék!

A fű előkészítése

A pázsitunkat érdemes valamilyen magas káliumtartalmú trágyával kezelni.

Metsszünk!

A málnabokor, a szederbokor megmegszétsére ez az ideális hónap. Az epret is érdemes visszakaszálni és kigyomlálni.

Foglalkozz a paradicsommal

A tövek megtisztításával elősegíthetjük a gyorsabb érést.

Mit ültessünk?

A salátákon kívül a következő növényeket ültetheted el szeptemberben:

  • fokhagyma, póréhagyma
  • zöldbab
  • tök, sütőtök
  • uborka
  • fák, cserjék
  • bazsarózsa és évelő növények
  • vadvirágok
  • hidegtűrő zöldségek: brokkoli, bimbós kel, káposzta

Forrás: balintgazda.hu, kertvarazsmagazin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!