2015.08.28. 10:00:00 8339 171

Amit a bejegyzett élettársi kapcsolatról tudni kell
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Intézményesült az élettársi kapcsolat bejegyzett formája, mely joghatásait tekintve eltér az élettársi kapcsolattól, leginkább a házasság joghatásaival mutat rokonságot. A bejegyzett élettársakat megillető jogok a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló 2009. évi XXIX. törvényben kaptak helyet, mely rendelkezik arról is, hogy mely jogok - néhányat kivéve - egyeznek meg a házastársakéval.

Élettársak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Élettársak

A bejegyzett élettársi kapcsolatok jogi formájának létrehozatala arra vezethető vissza, hogy a bejegyzett élettársak házasságot nem köthetnek.

Bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt együttesen jelenlévő két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy személyesen kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatot kíván létesíteni.

A bejegyzett élettársi kapcsolat - ahogyan a házasság is - hatósági aktussal, anyakönyvvezető előtt, közös akaratnyilvánítás útján jön létre, az élettársi kapcsolat ezzel szemben - ahogyan korábban is említettük - magával az együttélés tényével fennállónak tekintendő.

Az említett törvény - utaló megoldás alkalmazásával - úgy fogalmaz, hogy a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra is alkalmazni kell.

Élettársi kapcsolatban öröklésre végrendelkezést követően van csak lehetőség, bejegyzett élettársi kapcsolat esetén azonban - tekintettel arra, hogy a házasságra vonatkozó szabályok alkalmazandók - törvényes öröklési rend érvényesül.

E törvényi szabályozás eredményeként, mint családjogi jogintézményre lehetséges tekinteni a bejegyzett élettársi kapcsolatra. A törvény csak az eltérő szabályokat nevesíti, melyek az alábbiak:nem teszi lehetővé a gyermekek közös örökbefogadását , apasági vélelmet nem keleteztet, illetve a házastársak névviselésre vonatkozó szabályai sem alkalmazhatók.

A bejegyzett élettársi kapcsolat joghatásait tekintve tehát közelebb áll a házasság intézményéhez, tulajdonképpen „meghaladja” az élettársi kapcsolatot.

Szerző: dr. Kiss Szilvia

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?