2015.04.04. 16:00:00 10218 304

Amiről még mindig ciki beszélni: a hüvelyszárazság
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minden ötödik nő találkozik vele. Talán érintett a legjobb barátnőd, a húgod, nővéred, a kolléganőd, a mellettetek lakó fiatal házaspár női tagja, a gyerek kedvenc tanár nénije, vagy a középkorú nő, akivel minden reggel találkozol munkába menet. A hüvelyszárazság sokakat feszélyező probléma, mégis keveset beszélünk róla.

Nőgyógyásznál - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nőgyógyásznál

Mert ez olyan intim dolog…

Ez így igaz, és az ember erről nem szívesen beszél senkivel. Ám szomorú tény, hogy az érintett nők közül csak minden negyedik tárja fel az ilyen, vagy ehhez hasonló problémáját a saját orvosának.

Kortól függetlenül

Leggyakrabban a változókorban jelentkezhetnek a vaginaszárazsággal járó égő, viszkető, kellemetlen, feszítő érzéssel járó „altesti” tünetek, ám a fiatalabb korosztály is találkozhat vele.

Másra is kihat

Amellett, hogy a mindennapjainkat is megkeseríthetik a fent írt tünetek, szexuális életünkre is kihathat. Hiszen a hüvelyszárazság nem szűnik meg a szexuális együttlét alatt sem, aminek következtében a „dolgok” kevésbé, vagy egyáltalán nem haladnak gördülékenyen. Ez aztán frusztrációhoz, illetve a szexuális kedv elvesztéséhez is vezethet a hölgyek körében.

Mi okozhatja?

Ha nem „csak” a tüneteket szeretnénk kezelni, vagy kezeltetni, érdemes kiderítenünk, mi okozza a hüvelyi nyálkahártya kiszáradását.

A hormonális okok közé sorolhatóak a különböző fogamzásgátló szerek, melyek hormonális változásokat idézhetnek elő testünkben. De ehhez hasonló tüneteket okoz a dohányzás, az alkohol és bizonyos gyógyszerek szedése is.

Előfordul, hogy a probléma forrása különböző testi okokra vezethető vissza. Ilyen lehet a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a hólyaggyulladás, illetve mindenféle gombás hüvelyi fertőzés. Személyes higiéniánk fontos, de túlzásokba itt sem szabad esnünk: a különböző kozmetikai termékek, intim lemosók elsokallt használata felboríthatja a hüvelyi flóra egyensúlyát. Sajnos, a különböző nőgyógyászati beavatkozások, mint a petefészek vagy a méh operációja, sőt, akár a kemoterápia is okozhatja a vagina szárazságát.

Természetesen, itt sem szabad elhanyagolni a testi panaszok lelki okait sem. Azok a hölgyek, akik munkájuk vagy egyéb okból kifolyólag állandóan stresszesek, idegesek, gyakran produkálják a hüvelyszárazság okozta kellemetlen tüneteket. De kiválthatja ezeket a partner iránt érzett bizalmatlanság, vagy úgy általában a szextől való félelem.

Nem egyszer előfordulhat, hogy a fent írt hormonális és testi okok következményei lesznek ezek a lelki indokok, ami a sorozatos szexuális kudarcra vezethető vissza. Rengeteget számíthat ilyenkor egy megértő társ, aki nem a nőt okolja a szexben történt kellemetlenségekért, hanem mellé áll és együtt fedik fel az okokat és oldják meg a problémát.

Mit tehetünk ellene?

Gyakran beleesünk abba a hibába, hogy a valódi ok helyett csak a tüneteket kezeljük. A különböző gélek, krémek, hüvelykúpok ideig-óráig orvosolhatják a problémát. De gyakran alkalmaznak ilyenkor olyan vényköteles, hormontartalmú készítményeket, amelyek más mellékhatásokat válthatnak ki. Ezek ellenére, mint kiegészítő szerek alkalmazhatóak, ám a bajt kiváltó egyéb okokat sem szabad elhanyagolnunk.

Bármelyik ok áll fenn a vaginaszárazság kialakulásának hátterében, forduljunk bizalommal orvosunk és partnerünk felé.

Forrás: woman.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...