2016.07.19. 14:30:29 9094 260

Amikor a diéta többet árt, mint használ!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Akár a vélt vagy valós túlsúlyod, akár egészségügyi gondok miatt döntesz úgy, hogy fogyókúrába vagy egyéb népszerű diétába fogsz, lehet, hogy át kellene gondolnod, vagy legalábbis szakértőhöz fordulnod a témában. Ugyanis egy-egy rosszul megválasztott diétával többet árthatsz a szervezetednek, mint amennyi hasznod származik belőle, ha egyáltalán akad valami jó benne…

Árthat a fogyókúra és a diéta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Árthat a fogyókúra és a diéta

Itt vagyok példának rögtön jómagam. Ugyan túlsúlyos soha nem voltam, számtalan diétát kipróbáltam egészségügyi dolgok miatt. Candida diéta, gluténmentes diéta, szénhidrát mentes diéta…, mert volt egy egészségügyi problémám, amit a cukorra, a gombákra és a szénhidrátra lehetett visszavezetni. Csakhogy egyik diéta sem segített az alapproblémán, sőt, még le is fogytam, annak ellenére, hogy nem ez volt a cél. Az immunrendszerem is meggyengült a nem túl átgondolt étkezésnek köszönhetően, pedig rengeteg zöldséget ettem. Ez – mondjuk - lehet egy pozitív hozománya a diétáimnak: megkedveltem a zöldségeket, gyümölcsöket és a barna kenyeret. Előtte nem tartoztak a kedvenc ételeim közé. Szóval mindenből lehet tanulni egy kicsit.

Aztán ott van a barátnőm is, aki szintén gluténmentes diétával próbálkozott, de mellette magas volt a fehérje bevitele, mivel sokat járt konditerembe, és nagy hatással voltak rá az ott hallottak. A gyomor problémái nem enyhültek, és mellé még a vérképe is pocsék lett: magas a húgysav, ásványi anyag hiány lépett fel… Fogyni ugyan fogyott, és szálkásodott, de egyáltalán nem érezte jól magát, hullott a haja, kiütések jöttek rá, és kevés volt az energiája. Ja, és a menstruációs ciklusa is teljesen a feje tetejére állt. Persze, hiszen nem evett szénhidrátot, gabonákat, viszont egy csomó csirkemellel tömte magát…

Aztán kiderült, hogy nincs is gluténallergiája, de mivel olyan sokáig nélkülözte a glutént, kialakult némi érzékenység: valóban puffadni kezdett a kenyerektől és egyéb glutént tartalmazó ételektől. Nesze neked diéta!

Egy szó mint száz, egy átgondolatlan, szélsőséges diétával nagyon sokat árthatunk magunknak. Mit csináljunk, ha már megtörtént a baj?

Én gyakorlatilag elkezdtem azt enni, amit kívánok, így fokozatosan, szinte anélkül, hogy észre vettem volna visszatértem a normális, mindenevő étrendhez. Most már csak arra figyelek, hogy ez így is maradjon: viszonylag kis adagokat eszem egyszerre, mert a teltség érzettől fáradt is leszek. Egy dologra figyelek, hogy tényleg minden szerepeljen az étlapomon és ne menjek el semmilyen szélsőséges irányba. Ha észreveszek némi kibillenést, akkor a következő napokon azon dolgozom, hogy a csorbát kiküszöböljem, és még több zöldséget, gyümölcsöt csempészek a napi étkezések közé (vagy az elmaradt tápanyag csoportot).

A tanulság: ha nincsen kimutatható allergiánk, betegségünk (pl. cukorbetegség), akkor minden táplálékcsoportot enni kell. Ha észrevesszük, hogy valami kevésbé jó a gyomrunknak, akkor abból fogyasszunk egyszerre kevesebbet, de ne hagyjuk el teljes mértékben.

Mit mondanak a szakértők? Milyen súlyosabb problémákat okozhat egy-egy szélsőségesebb és szükségtelen diéta?

1. Megterhelheti a szívet!

Ezt bizonyára nem gondoltad volna, de a szakértők szerint egy többször megismételt diéta, amely gyors súly veszteséggel jár, az növelheti a szívroham kockázatát. Ha jojózol, az rossz hatással van az erekre, és akár másféle szívproblémák is kialakulhatnak.

Mindemellett a diéta stresszel is jár, ezt mindenki tudja, aki már élt ezzel a megvonással, egy kaliforniai egyetem pedig bizonyítékot is talált rá: 128 nő 3 héten keresztül fogyókúrázott, és a végén megvizsgálták őket. Mindegyikük szervezetében jelentősen nőtt a kortizol hormon szintje, amit más néven stressz hormonként is ismerhetünk. Azt pedig mindenki tudja, hogy a túlzott stressz milyen rossz hatással van a szívre, és sorolhatnánk tovább…

2. Depressziót okozhat!

SóvárgásSóvárgás

Ha a súlyod számodra több, mint egy szám, és az egész életed a diétázásról, fogyókúrák sorozatáról szól, amelyek miatt társasági összejöveteleken vagy nem veszel részt, vagy nem élvezed, akkor tudod, hogy miről beszélünk. Sokan úgy gondolják, hogy pár kiló választja el őket a boldogságtól, de mindaddig, amíg rendelkeznek ezzel a plusszal elfelejtenek élni, és sokkal inkább hajlamosak a depresszióra, mint azok a társaik, akik nem érzik magukat frusztrálva emiatt. A fogyókúra alatt és után is rájuk törhet a depresszió. Közben a megvonás miatt, utána pedig jellemzően azért, mert nagy általánosságban az életük nem fog megváltozni a súlyvesztéstől, és ennek a felismerése negatívan hat rájuk. Összességében tegyél magadnak egy szívességet, és ne fogyókúrázz, inkább próbálj meg egy hosszú távon tartható egészséges életmódot garantáló, összetett, mindenféle tápanyagcsoportot tartalmazó étrendet követni.

3. A fogyókúra után a kilók visszakúsznak

Még egy indok amellett, hogy ne pár hetes, hónapos fogyókúrákat kövessünk, hanem összességében változtassunk az életmódunkon. Hiszen a diétás hetek után, ha azonnal visszatérünk az eredeti étrendhez, a nagy átlag még több kilót visszahízik, mint amitől megszabadult… Az átmeneti diétázás az emberek többségénél nem vezet tartós sülycsökkenéshez, és egészségügyi előnye sem származik belőle hosszútávon.

Cikkajánló:

Mit, mikor, és mennyit együnk? 3 alapkérdés, amire most választ kaphatsz!>>

Egészséges testsúly egy életen át! A 80-20 szabály!>>

Forrás: cheatsheet.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...