2015.03.13. 08:00:00 7101 223

Alvás világnapja - A Föld lakosságának egyharmada szenved alvászavarban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A föld lakosságának egyharmada alvászavarban szenved vagy alvásbeteg - hívja fel a figyelmet a világnap (március 13.) alkalmából az Alvásorvosok Világszövetsége.

Fáradt nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fáradt nő

A Magyarországon kedden megtartott világnapi rendezvényen a szakemberek a pihentető alvás fontosságára hívták fel a figyelmet, valamint az alvászavarok, alvásbetegségek megelőzhetőségét, kezelhetőségét hangsúlyozták - közölték a szervezők az MTI-vel.

A World Sleep Day (WSD) idei jelentése szerint a csaknem 120 féle regisztrált alvásbetegség ma már globális járványnak tekinthető és a minőségi alvás kialakításában mindenkinek fontos feladata van.

Magyarországon kevés számú, de felkészült szakember segít az alvászavarok és alvásbetegségek felismerésében, gyógyításában. A Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ felmérése szerint Magyarországon az emberek rosszabbul alszanak, mint az európai átlag.

A stressz és a felfokozott életritmus, valamint az elhanyagolt sokféle betegség következményeként tíz hazai felnőttből három szenved a rossz alvástól. Ez nemcsak a napi munkateljesítmény fokozatos csökkenésével jár, hanem - például a gépjárművezetők körében - súlyos baleseti kockázatot is jelent.

Az alvásbetegségek kutatása és gyógyítása az elmúlt évtizedekben került az életmód alakításának kiemelt körébe, erre vonatkozóan a WHO tervezi az alvás önálló tudományos diszciplinává nyilvánítását - idézi a közlemény Purebl Györgyöt, a Magyar Pszichiátriai Társaság jövőbeni elnökét, aki a budapesti alvásnapon beszélt erről.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...