2015.10.28. 09:46:16 8418 226

Álló ovációval fogadták Havasi Balázst New York-ban!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A New York-i Carnegie Hallban mutatkozott be Havasi Balázs zongoraművész, zeneszerző produkciója. Mint a művész az MTI-nek elmondta: álló ovációval fogadta a közönség a Havasi Symphonic című produkciót, amelynek programjában egy az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak szentelt tétel ősbemutatója is szerepelt.

Havasi Balázs | Fotó: magyarhirlap.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Havasi Balázs | Fotó: magyarhirlap.hu

"Minden művésztársam nevében mondhatom, hogy még mindig a hatása alatt vagyunk a tegnapi koncertnek. Látni a színpadról a Carnegie Hall közönségét állva tapsolni olyan élmény, amiről minden gyermek álmodik, mikor zenetanulásba kezd" - hangsúlyozta az MTI-nek telefonon a művész, aki hétfő este adott koncertet New Yorkban.

A közönség által most először hallott '56-os tételről - amelyben magyar és angol nyelven részletek hangzottak el Radnóti Miklós Nem tudhatom című verséből - Havasi Balázs elmondta, hogy abban a muzsikusok a zene nemzetközi nyelvén szerettek volna tisztelegni a forradalom és szabadságharc előtt.

A Carnegie Hall nagytermébe (Stern Auditorium/Perelman Stage) Havasi Balázst 70 magyar alkotótársa kísérte el, akikkel az elmúlt három évben hét teltházas Aréna-koncertet valósítottak meg. A New York-i előadáson közreműködött többek között a Budafoki Dohnányi Zenekar (Pejtsik Péter vezényletével), Hajós-Dévényi Kristóf és Andrejszki Judit (ének), Radics Gigi, Szirtes Edina Mókus (hegedű), Szokolay Dongó Balázs (duda, furulya) és Kiss Endre Endi (dob).

A hétfő este bemutatott produkcióban, amelyre elővételben minden jegy elkelt, fellépett a világsztár Lisa Gerrard (Dead Can Dance) is.

"Miután tavaly négy alkalommal töltöttük meg az Arénát, elhatároztuk, hogy a sikert megpróbáljuk kiterjeszteni az ország határain túlra is. Ennek a tervnek volt az első állomása a Carnegie Hall-beli koncert, de három éven belül még 10 hasonló koncertet tervezünk, melyek előkészítése jelenleg is zajlik" - nyilatkozta Havasi Balázs.

Elárulta, hogy a Carnegie-ben bemutatott produkciót jövőre a londoni Royal Albert Hallban is elő szeretnék adni.

A művész az MTI-nek korábban elmondta, hogy a Havasi Symphonicban harmincéves munkája fekszik. "Benne van az egész komolyzenei múltam, a kísérletezések és minden, amit a zenéről tudok" - fogalmazott.

A Janus Pannoniust, Munkácsy Mihályt és Szent Istvánt felidéző, a népzenéből is merítő produkció, amely először 2009. november 26-án volt látható és hallható a Zeneakadémia nagytermében, a klasszikus zene hagyományát és a magyar kulturális értékeket mutatja be, miközben különböző zenei műfajok és művészeti ágak között ível át.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...