2015.10.21. 12:29:01 12130 218

Allergiások 10 pontja a poratka ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Miért most foglalkozunk ezzel a témával? Télen, ahogy a fűtés beindul a lakás páratartalma megnő, és ez a poratkák szaporodását idézheti elő. Ráadásul sokkal többet tartózkodunk bent, mint kint, így még inkább ki vagyunk téve a veszélynek.

Portörlés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Portörlés

1. Mi okozza?

Az ágyunk és a szőnyegpadló a poratka elsődleges élőhelye a lakásban, mivel ezeken találja a legtöbb táplálékot: az elhalt hámsejtjeinket. Tévedés azonban, hogy a látható por okozza a tüneteket. Igazából a levegőben keringő megszáradt poratka széklet váltja ki az allergiás tüneteket. Ez olyan apróra töredezik, hogy szemmel nem is látható, viszont a levegőbe kerül, s belélegezzük.

2. Milyen tünetei vannak?

Légúti tünetei a torokkaparás, torokfájás, szénanátha, asztma-szerű tünetek, de akár a bőrön csalánkiütés vagy ekcéma formájában is jelentkezhet a házipor-allergia.

3. Ne használj szőnyeget!

Ha allergiás vagy a poratkára inkább a parkettát és a járólapot részesítsd előnyben, amelyek mosható felületek. Ha szeretnél szőnyeget, az minimális legyen és semmiképpen ne hosszú sörtéjű. A mosható rongyszőnyeg is szóba jöhet, s természetesen takarítsd rendszeresen.

4. Havonta mosd a függönyöket!

Nem kell hosszú függönyökre beruházni, és a lehető legkönnyebb anyagból készüljenek, hogy könnyen kezelhető legyen, s a lehető legkevesebb poratka tudjon megülni rajta. Havonta érdemes átöblíteni őket.

5. Az ülőgarnitúra legyen bőr vagy mosható huzatú!

A legideálisabb a bőr vagy műbőr ülőgarnitúra, de hogyha ezek nem tetszenek, válassz mosható huzatú kanapét és foteleket, s havonta öblítsd át a huzatot.

6. Rendszeres ágynemű csere

De nemcsak a huzatok, hanem a teljes szett, a takarók és a párnák is rendszeres mosást igényelnek. 1-2 havonta ezeket is mossuk ki, az ágyneműt pedig hetente. Minimum 60 fokos mosást alkalmazzunk. (A szakértő szerint az sem túlzás, ha félévente évente új párnát és takarót vesznek az allergiások.)

7. Napoztasd az ágyneműt!

Ez nyilván csak nyáron oldható meg, s csak az élő atkák ellen hatékony, a már lerakódott ürüléket nem hatástalanítja, viszont a sötétséget kedvelő atkák ellen tökéletes fegyver.

8. Az allergiás gyerek plüssjátékait is mosni kell!

A plüssállatokon is tanyázhatnak poratkák, ezeket is célszerű 60 fokon kimosni, vagy tegyük őket egy teljes napra a fagyasztóba, majd rázzuk ki.

9. A matracot is tisztítsd!

Félévente érdemes mélytisztítani a matracunkat, ezt lehetőleg bízzuk szakemberre. A mélytisztítások között pedig porszívózzuk. Még jobb, ha mosható matracvédőt használunk, ami csökkenti a matracunkban megtelepedő poratkák számát.

A kárpittisztító habok is jó szolgálatot tehetnek, de mindenképpen hagyjuk kiszáradni a matracot és ne alkalmazzunk túl magas hőmérsékletet, pl.: gőztisztítót, nehogy összemenjen az anyag. Cikkajánló: 5 módszer, amivel higiénikusan tarthatod a matracod>>

10. Porszívózás, portalanítás

A portörlés legyen rendszeres, és ne csak száraz ruhával végezzük. Langyos vízbe cseppentsünk eukaliptuszolajat vagy levendulaolajat, s ebbe mártsuk a portölőnket, majd alaposan csavarjuk ki, s így töröljük le a port. A porszívó jó szívóképességgel rendelkezzen, s – bár ma már szinte az összes ilyen – legyen Hepa-szűrős.

Forrás: hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...