2014.08.14. 14:20:50 9179 30

Albérlet kiadó! - a szabályok betartásához 3 dolog kell
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem sokára itt a főszezon, legalábbis ami az albérleteket illeti. Az egyetemek szeptemberi indulásával megszaporodik a kiadó ingatlanok és az albérletet kereső hirdetések száma. A NAV egy közleményben informál minket arról, hogy mi szükséges a szabályos ingatlan bérléshez.

Albérlet szerződés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Albérlet szerződés

Lakásbérleti szerződés, átvételi elismervény a lakbér kifizetéséről, nyilvántartás a bérbeadásról - ez a három papír mindenképpen legyen meg, ha ki akarjuk adni a lakásunkat.

A lakbér kifizetésének igazolására a legegyszerűbb megoldás, ha a bérlő utalással fizeti a bérleti díjat, és a közlemény rovatba beírja, hogy „bérleti díj”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a tapasztalatok azt mutatják, a bérbeadók jelentős része még mindig nincs tisztában azzal, hogy a bérbeadásáról nyilvántartást kell vezetnie: bevételi nyilvántartást, vagy bevételi- és költség-nyilvántartást.

Ha valakji nem turisztikai célból adja ki a lakását, nem kötelező adószámot kiváltania. Az ilyen jellegű bérbeadás - ha a bérbeadó nem választ más formát - mentes az áfa alól, így arról nem kell számlát kibocsátani, azonban a nyugta ilyen esetekben is kötelező. A nem turisztikai célú lakóingatlan bérbeadásnál a bérbeadó választhat adófizetési kötelezettséggel járó formát, ha már rendelkezik adószámmal. Adóköteles bérbeadás esetén az áfatörvény szerinti számla- illetve nyugtaadás kötelező.

A lakás bérbeadásából származó jövedelmet a bevételből két módon lehet megállapítani. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt, a jövedelem kiszámításánál csökkentik az igazolt költségek - közüzemi számlák, felújítási költségek - és az értékcsökkenés. A másik lehetőség pedig a bevétel csökkentése a 10 százalékos költséghányaddal. A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, majd az adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke a jövedelem 16 százaléka.

Abban az esetben, ha a bérlő kifizetőhelynek számító gazdálkodó, akkor a bérbeadó jövedelmét és az adóelőleget ő állapítja meg és vonja le a bérleti díjból. Amennyiben a bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az 1 millió forintot, akkor a jövedelem egészére a 16 százalékos adón felül 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni mindaddig, amíg a magánszemély el nem éri a 450 ezer forintos hozzájárulás-fizetési felső határt.

A NAV azért tartotta fontosnak most közölni a lakáskiadás, illetve -bérlés leglényegesebb tudnivalóit, mert a kiadó ingatlanok „főszezonja” augusztusra és szeptemberre esik.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...