2016.03.02. 15:07:03 10368 366

Aláírásgyűjtő kampányt indít a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Aláírásgyűjtő kampányt indít a fenntartható egészségügy érdekében a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Egészségügy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészségügy

A közleményben azt írták: a szakszervezet elkötelezett partnere akar lenni a kormánynak egy olyan egészségügyi átalakításban, amelynek eredményeként egy élhető, fenntartható egészségügyben méltóságban lehet gyógyulni és gyógyítani, és nem a magyaroknak lesz a legnagyobb esélyük daganatos megbetegedésekben meghalni Európában, vagy nem lesz háromszor akkora esélyük arra, hogy érrendszeri betegségeink miatt a lábuk amputálása mellett döntsenek.

Kiemelték, hogy Magyarország nemcsak az Európai Unió, hanem a visegrádi négyek átlagához képest is igen keveset fordít GDP-arányosan az államilag finanszírozott egészségügyre: jelenleg a GDP 2-3 százalékának megfelelő összeggel van a magyar egészségügyi közfinanszírozás lemaradva a V4-ektől.

Szerintük az ellátórendszerből éves szinten legalább 600 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy a jelen helyzeten érdemben javítani lehessen, ami nagyjából megfelel a GDP-arányos finanszírozási különbségnek. Ez az összeg már elég lenne ahhoz, hogy jelentős, átfogó fejlődésnek induljon a rendszer mind szervezeti szinten, mind a bérfelzárkóztatások szintjén - írták.

A ReSzaSz "Emberi konzultáció" elnevezésű - egyelőre online - kampánya keretében várja az aláírásokat, amellyel a támogatók megerősítik: "Egyetértek azzal, hogy a minőségi betegellátás, a betegbiztonság kialakítása, és a korrupció nélküli egészségügy megteremtése érdekében a mindenkori magyar kormány nemzeti ügyként kezelje az egészségügyet, és ennek részeként az egészségügyre fordított közkiadásokat a bruttó hazai termék (GDP) minimum 2 százalékával emelje 3 éven belül".

Dénes Tamás, a szakszervezet elnöke korábban azt hangsúlyozta az MTI-nek, a feltett kérdés és aláírásgyűjtő akciójuk nem egy népszavazási kérdés, céljuk, hogy kellő társadalmi támogatottság esetén a kormány az egészségügyet is nemzeti ügynek tekintse, és emelje az egészségügyre fordított költségvetési forrást.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...