2016.10.09. 17:00:39 12435 310

„Ákom, bákom, berkenye…” – Kettő a sokból
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Na, jó, ez a mondóka valójában egy húsvéti versike, de erről a növényről nem árt időben tájékozódni, illetve „betakarításával” megvárni a hűvösebb időket. Ha első hallásra nem ugrik be, melyik lehet a berkenye, elég, ha parkosabb területek árnyékot adó fáira, bokraira gondolsz. Ott biztos megtalálod a narancssárgás bogyóival hódító, inkább dísznövényként ismert fajtát.

Berkenye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Berkenye

Mert berkenyéből sokféle, vagyis inkább rengetegféle létezik. A teljesség igénye nélkül most következzen néhány.

Madárberkenye

A fent már említett parkosabb területek dísze is lehet narancssárga, esetleg pirosas, apró, almaszerű termésével. Elnevezése nem véletlen, hiszen ezek a bogyók a madarak kedvelt csemegéje.

Díszként a nyár utolsó hónapjától egészen októberig „használható”, ha fogyasztani szeretnénk, várnunk kell az első fagyok megjelenéséig, amikorra is teljesen megérik, a fagy pedig kissé megpuhítja.

Főleg rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt érdemes fogyasztani, de vizelethajtó hatása is ismert. Érdekesség, hogy míg frissen hashajtó „funkciója” miatt ajánlott fogyasztani, főzve a „hasmars” megszüntetésére szolgál.

Ha nyersen fogyasztjuk, vigyázzunk vele, mert íze kissé kesernyés. Ez az összehúzó hatású, keserű anyag főzéskor elbomlik.

Cukorbetegeknek magas szorbáttartalmának köszönhetően édesítőszerként is remek.

Ha magjaitól „megfosztjuk”, az ínyencek alkoholos italt, pálinkát, esetleg zselét is készíthetnek belőle.

Fekete berkenye

Az arónia – ahogyan még nevezik a fekete berkenyét – bogyói már sokkal sötétebbek, inkább az áfonyához hasonlóak, már-már fekete színűek. Ízében azonban hasonlít fent írt rokonához, hiszen az édes helyett inkább savanyúbb, keserűbb ízt várhatunk tőle.

Észak-Amerikából, annak is a keleti feléből érkezett az öreg kontinensre, még valamikor a XX. század kezdetén. Az olaszok már közel 50 éve felfedezték maguknak az orvostudomány területén, és lassan a mi szemünk is kezd felnyílni hasznosságával kapcsolatban.

Egészségünket támogató egyik fontos tulajdonsága a benne található vitaminokban és ásványi anyagokban rejlik. A B-vitaminok teljes csoportját, valamint C-, A-, K- és E-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül pedig vasat, cinket, magnéziumot, káliumot és kalciumot hordoznak magában bogyói.

Ám ami ennél is fontosabb, azok a termésekben megbúvó polifenolok, azon belül is a flavonoidok és az anticianidok. Tudásuk abban rejlik, hogy antioxidáns tartalmuk rendkívül magas, ezáltal egészségre gyakorolt pozitív hatásuk már-már felülmúlhatatlan. A flavonoidok magát a növényt is védik a káros külső hatásoktól, szép színűket is ennek köszönhetik. Az emberi szervezetre hasonlóan védő hatással van, hiszen megvédik testünk sejtjeit a szabad gyökök által kiváltott oxidatív hatástól. Hozzájárulnak szívünk és érrendszerünk egészséges működéséhez, azáltal - hiszen neki köszönhetően az érfalak ellazulnak - a véráramlás javulhat. Ha ez még nem lenne elég indok a fekete berkenye fogyasztásához, termesztéséhez, jó, ha tudjuk, hogy egyes kutatások szerint bizonyos flavonoidok allergia- és rákellenes, antimikrobiális és antivirális hatással is bírnak.

Bogyójának szüretelésével szintén érdemes megvárni az első fagyokat, de akár a decembert is, hiszen magas csersav-tartalma miatt a júliusban, augusztusban érő bogyók még lekvárnak, szörpnek elkészítve is kesernyés mellékízzel bírnak.

Forrás: balintgazda.hu, gyogyszernelkul.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?