2016.03.30. 15:56:32 11179 275

Akciókamera? Hülyeség? Kicsit sem!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekként sajnos nem engedhettük meg magunknak a videókamerát, és akkor még a telefonok is a nappaliban laktak, vezetékkel. Azóta nem kicsit változott a világ, szerencsére most már mindent meg tudunk örökíteni az utókornak: nekünk vagy gyerekeinknek.

Akciókamera - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Akciókamera

Bizonyára azt gondolod, hogy az akciókamera egy gyorsan múló trend, na meg persze a telefonodban is nagyon jó kamera van. Ezzel nagyjából én is így voltam, egészen addig, amíg nem jöttem rá, hogy mi hiányzott eddig. :)

De tényleg, miért?

Nagyon egyszerű: egy telefont nem tudsz mindig a kezedben tartani. Autóban, bringán, esetleg motoron, síelés közben (erre most elég kicsi az esély), evezés, nyaralás alatt kizárt, hogy tartani fogod magad előtt a kezed. Egy kompakt méretű kamerát szinte bárhova rögzíthetsz, nem zavar, mégis visszanézheted akár az egész napodat, nyaralós hetedet!

Miben jobb még, mint egy sima kamera?

Nos, vízálló, és az ütéseket is elég jól bírja. Ezt a dobozon is olvashatod. Ahogyan azt is, hogy milyen kiegészítőkkel tudod rögzíteni különböző helyekre, sisakra, fejre, mellkasra, műszerfalra, kormányra, kézre, vagy bármilyen sík felületre.

Amit viszont kevesen vesznek figyelembe, az a látószög. A telefonok (és a hagyományos videókamerák) nem rendelkeznek ennyire széles látószöge. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy egy normális, telefonnal készített képpel összehasonlítva a látótér kb. 1,5-szerese fér el egy képen.

Igaz, a hagyományos kameráknak van optikai zoomja, de hidd el, a családi fotóknál az hiányzik majd legkevésbé. Ezek a kamerák pont arról szólnak, hogy mindent dokumentálj, jó minőségben, és nem arról, hogy igazolványképet készíts velük. :)

Vegyük sorra, melyek közül választhatsz (a teljesség igénye nélkül).

Az alsó polcok

Nos, sajnos, mint a legtöbb esetben, az alsó polcokról nem érdemes választanod. Akár már 10 000 Ft-ért vehetsz egy 'noname' kamerát, de hidd el, az csak arra jó, hogy kipróbáld, milyen érzés mindent dokumentálni. Sajnos ezt szó szerint is veheted, a képek nem ideális viszonyok között (napsütés) gyakorlatilag élvezhetetlenek.

Az alábbi videóban egy jobb minőségű kamera képét hasonlítják össze egy olcsóéval, (SJCAM - a Real - illetve annak 'másolata' a fake):

Már a mesterséges fénynél felvett jeleneteken is szembetűnő a különbség, az esti képek esetében az olcsó kamera szinte fekete képet ad. Sajnos ez felejtős.

A másik véglet

A kínálat másik vége az igazán profi cuccoké, a legismertebb ezek közül a GoPro. Kiváló képet készítenek a kamerák, nagyon elterjedtek, számtalan kiegészítő kapható, amelyekkel tényleg bármilyen helyzetben használhatók. Hátránya, hogy kissé borsos ára van. A képe természetesen a legjobb:

A kínálat közepe

Nos, ez az a szint, amit már merünk ajánlani. Az egyik ilyen a kicsit GoPro-klónként ismertté vált SJCAM. A marketingesek kicsit még dolgozhattak volna a névadáson, de ez ne tévesszen meg, kb. 30 000 Ft-ért már nagyon-nagyon jó minőségű kamerát kapsz, számtalan kiegészítővel. A képét a fenti videón nézheted meg.

Ha hajlandó vagy fizetni a "márkáért", akkor a Sony akciókameráit kb. 60 000 Ft-ért veheted meg, de ebben az árkategóriában már rengeteg gyártó igen jó minőségű eszköze megtalálható.

Érdemes belekalkulálnod a nyaralás árába ezt a kiegészítőt, garantáltan nem fogod megbánni!

Írta: tézsé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...