2014.06.29. 09:35:04 6815 30

Agyfagyás: így okoz migrént a fagyi!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki tudna ellenállni a nyári hőségben egy frissen készített, citromos limonádénak, néhány szem jégkockával megbolondítva? És ki tudna elmenni a legtikkasztóbb napokon egy finomabbnál finomabb ínyencségeket kínáló fagyipult előtt? Szerencsére, ma már a cukorbetegségben és egyéb allergiában szenvedő vendégek is találnak olyan típusút, amelyet bátran fogyaszthatnak. Csupán egy apróságot nem sikerült még orvosolni a jeges csoda készítőinek.

Fagyi kehely - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fagyi kehely

Létezik már diabetikus fagylalt, vagy olyan, amit tejcukorérzékenyek is bátran fogyaszthatnak. A tej-illetve tojásallergiában szenvedőknek általában a vizes alapú jeges finomságok ajánlottak.

A fagyi akár migrént is okozhat

De bármilyen hideg étel, vagy ital is ugyanezt válthatja ki. Ha mohón, nagy adagokban, akár harapva szeretnénk minél előbb elfogyasztani a gombócokat, ne lepődjünk meg, ha hirtelen fejfájás tör ránk. De nincs ok az aggodalomra: jobb esetben a fájdalom, ahogy jött, úgy megy is, csak néhány percig, másodpercig tart.

Akkor jobb, ha lemondunk az effajta nyári örömökről?

Néhány szakmai vélemény szerint, akik erős migréntől szenvednek, azoknak ajánlatos kerülni ezeket a jéghideg hűsítőket. A többieknek csak a tempón kell változtatni: ahogy a sláger is mondja, „nyaljuk a fagylaltot”, ne harapjuk. Először a szánkban kicsit melegítsük fel a fagyit/hideg üdítőt/ételt, így a hőmérsékletkülönbség a hideg falat és a szájpadlás között mérséklődik, a „sokk” elkerülhető.

Miért is jön létre?

A hivatalos nevén „agyfagyásnak” hívott jelenség okára csupán néhány éve van tudományos magyarázat, melyet az USA-beli Harvard Egyetem munkatársainak köszönhetünk. Kísérleteik alapján arra a megállapításra jutottak, hogy fejfájás akkor lép fel, ha az agyi ütőéren keresztül különösen sok vér tódul az agyba. A fájdalom mögött egy védekezőmechanizmust véltek felfedezni: a kitágult agyi ütőér vért pumpál az agyba, hogy a hideg étel/ital okozta hőeltérést enyhítse, így nyomás keletkezik (agyunknak, mivel folyamatosan „munkában van”, fontos az állandó, kiegyensúlyozott hőmérséklet is). Az ütőerek összeszűkülésével a nyomás és a fájdalom is mérséklődik.

Némiképp gyakoribb, ha a fogunk érzékeny a hidegre. Ekkor garantáltan lassabban, megfontoltabban fogjuk nyalni azt a fagylaltot. :)

Forrás: onmeda.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...