2014.04.05. 10:03:43 5234 33

Add el magad!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tavasz a munkakeresésre talán az egyik legjobb időszak. A cégek már ismerik előző évi eredményeiket, így könnyebben vesznek fel új munkaerőt. Azonban ezen pozíciók nagy részét nem álláshirdetésen, portálokon keresztül töltik be, ezért ha munkát keresünk, készüljünk fel minden eshetőségre!

Használd okosan a hálót! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Használd okosan a hálót!

Önéletrajz

Első lépésként készítsük el önéletrajzunkat, vagy frissítsük a korábbit. Ehhez számtalan mintát találunk az Interneten. Célszerű olyat választani, amelyik áttekinthetően, listázva mutatja be ismereteinket, tanulmányainkat, korábbi munkahelyeinket. Kerüljük a hosszú leírásokat, csak címszavakat használjunk, az önéletrajz ne legyen hosszabb, mint két oldal!

Megfelelő fénykép!

Amennyiben nincs megfelelő fotónk, készítsünk egyet! Kerüljük a selfie-ket, és főleg a fürdőszobát! :) A csempézett háttértől a munkakeresők nagyon komolytalannak tűnnek, még akkor is, ha a tapasztalat és a szakképzettség megfelelő.

A legfontosabb: közösségi média

Végül az a pont, amely miatt a cikk született: add el legfőbb termékedet, magadat!

Elsőként keress saját nevedre Google keresővel! Megtalálod Facebook- LinkedIn, Twitter és Google+ profilodat, Youtube-kedveléseidet, néhány képet. Jó esetben. Ha nem, nézd meg, miket találsz még, és minden - általad szerkeszthető - felületet ellenőrizz úgy, mintha egy idegen nézné őket! Ne legyenek ittas képek, azokat is töröld, amelyeken éppen cigizel. Mutasd a legjobb arcodat!

Facebook: ez az a hely, ahol nagyon szét kell nézned! Nem csak a saját magad által feltöltött képeket nézd végig, hanem azokat is, amelyeken jelölve vagy. Ugyanígy nézd végig a bejegyzéseidet, és amennyiben találsz bántó tartalmat, töröld! Ez nem azt jelenti, hogy meg kell tagadnod önmagad a munkahelyeden, de semmiképpen nem szerzel plusz pontot a félrészegen készült bulizós képekkel. :)

Magyarországon jogilag nem utasíthatnak el a közösségi profilod alapján, de ha be sem hívnak, annak nem fogod tudni az okát.

LinkedIn: a Facebook több milliós felhasználói táborával szemben csak néhány száz ezer regisztrált tagja van, viszont itt a korábbi munkaadóid, kollégáid ajánlásokat készíthetnek rólad. Nem csak referencialevelet írhatnak, hanem munkatapasztalatodat igazolják - ráadásul kevésbé időrabló, mint a többi közösségi felület. Lényeges előnye az is, hogy a közösségi portálok közül itt keresnek munkaerőt a fejvadászok.

Ha minden, általad látogatott felületen a legjobb arcodat mutatod, akkor már nyugodtan elkezdhetsz keresni. Készítsd el a CV-det, fordítsd le az általad ismert és beszélt idegen nyelv(ek)re, és regisztrálj minél több állásportálra, majd naponta látogasd azokat!

Ne feledd: minden megpályázott pozícióra írj motivációs levelet! Az sem baj, ha az önéletrajzodat is módosítod, úgy kiemelheted az adott munka tekintetében releváns tapasztalataidat!

Ha nyilvánosan keresel munkát, a közösségi oldalakon is nyugodtan írj nyilvános bejegyzést! Soha nem tudhatod, melyik ismerősöd munkahelyén keresnek éppen a te ismereteiddel rendelkező jelöltet! Sok sikert!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...