2015.04.19. 13:10:08 11791 347

Acerola cseresznye – Miért jó a trendi gyümölcs?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Meglehet, Te is találkoztál már az acerola cseresznyével. Nem, valószínűleg nem a szomszéd kertjében láthattad, de nem is sarki zöldségesnél. De nyilván olvastad már üdítők, joghurtok csomagolásán, vagy vitaminok, illetve bőrápoló készítmények összetevőjeként.

Acerola cseresznye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Acerola cseresznye

Amiben a nagysága rejlik

Habár vadon is vígan megél, Közép- és Dél-Amerikában, Brazíliában és Jamaicán termesztik is az apró, 1-2 cm átmérőjű acerola cseresznyét. Ezek a lédús, édes, bíbor- vagy narancsvörös színű gyümölcsök nem elhanyagolható mennyiségben tartalmaznak A-, B1-, B2- és B3-vitaminokat, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, bioflavionokat, thiamint és riboflavint. Ám ami igazán naggyá teszi, az a narancshoz képest is 50-szer nagyobb C-vitamin tartalma.

Vigyázat, csökken!

A kereskedelmi forgalomba kerülő gyümölcs szüretelés során zöld állapotban megy a „kosárba”, mert C-vitamin tartalmából az érés során jócskán veszít.

Amire a brazil népi gyógyászat használja

Láz és vérhas esetén alkalmazták, alkalmazzák az acerola frissen préselt levét, melyből naponta 2-3 alkalommal fogyasztanak. De a szív erősítésére és vérzéscsillapításra is alkalmas.

Napjainkban így használják…

… a gyógyászatban

Manapság a C-vitamin tartalmát főként különböző vitaminkészítményekben hasznosítják. Ám amellett, hogy immunrendszerünket erősíti, remek vizelethajtó, gyulladásgátló, összehúzó, segíti a sebek gyógyulását. Támogatja szívünket, vesénk és májunk működését is élénkíti. Reuma, magas koleszterinszint, vérszegénység és meghűlés, de a ritkának számító tbc esetén is alkalmazható. De ha hasmenés gyötör, akkor is segíthet. Erős antioxidáns hatású.

… a szépségiparban

Bőrápoló szerek alapanyagaként is számon tartják, mivel vitamin- és ásványi só tartalma erre is alkalmassá teszi. Ezek frissítik a fáradt bőrt, harcolnak a szabadgyökökkel és a sejtek öregedését is lassítják.

…az élelmiszeriparban

Itt különféle gyümölcslevekbe, joghurtokba, szirupokba, konzervekbe, gyümölcskoncentrátumokba keverik.

Forrás: biocity.hu, balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...