2016.09.01. 14:10:49 13087 289

A WC-hez szegező baktérium
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyaralás során különösen fontos a jó tervezés. Az időjárásra ugyan nem lehetünk hatással, de arra igen, hogy a szabadságunk nagy részét ne a WC-n töltsük el. Ezért is érdemes megismerkedni – ha nem is testközelből – a Clostridium perfringens nevű baktériummal...

WC-papír, toalett - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com WC-papír, toalett

Kevésbé ismert baktérium, pedig a Clostridium perfringens az egyik legelterjedtebb a környezetünkben, és bizony igen gyakran okoz ételmérgezést is – olvashatjuk a hazai vendéglátást támogató TOP Higiénia honlapon.

Megtalálható a talajban, a vízben, az emberek és állatok tápcsatornájában, az ételekbe pedig – ennek megfelelően – talajszennyezés vagy székletfertőzés útján kerülhet. Az ételben elszaporodik, majd a szervezetünkbe kerülve egy enterotoxin nevű mérget termel, ez okozza a megbetegedést. Az ételmérgezés rövid lappangási idő után erős hasi görcsökkel és hasmenéssel jelentkezik.

Mi történik a megbetegedés során?

A megbetegedéseket minden esetben a baktérium által termelt toxin (méreg) okozza. Az ételmérgezés kialakulásához először 106 sejt/g mennyiségben kell elszaporodnia a kórokozónak az élelmiszerben. A nagyszámú mikrobát tartalmazó étel elfogyasztása után a vékonybélbe jutó vegetatív alakok spórásodnak, és közben enterotoxint termelnek. Az mérgezés általában gyors lefolyású, fél napos lappangási idő után erős hasi görcsökkel, puffadással, hasmenéssel, esetleg hányással járó tüneteket jelennek meg, de 1-2 nap alatt mindez egészséges embereknél akár kezelés is nélkül is elmúlik.

Nagyobb gondot a legyengült immunrendszerű, idős beteg emberek esetében okozhat, ilyenkor kiszáradáshoz, esetleg bélfertőzéshez, súlyosabb esetben bélelhaláshoz is vezethet.

A Clostridium perfringens a sérült bőrfelületeket is megfertőzheti, tipikus példája a bőr és az izomgörccsel járó üszkösödés. Ezek a fajták azonban igen ritkák, de végzetesek is lehetnek.

Hogyan kerülhet a Clostridium perfringens a konyhánkba és onnan az ételeinkbe?

Mivel a legelterjedtebben a talajban, vízben és a tápcsatornában fordul elő, így a leggyakrabban a nyers húsok, húsos ételek tartalmazhatják. A háziállatok bélcsatornájában igen elterjedt, így a helytelen vágóhídi gyakorlat alkalmával kerülhet a nyers húsra a szennyezés. A kórokozó többnyire húsételekben fordul elő, de a megbetegedés forrása lehet bármely élelmiszer, amelyben a spórák túlélhetnek és a nem megfelelő tárolás során kicsírázhatnak.

A TOP-Higiénia honlap szerkesztői nyomatékosan felhívják a figyelmet a konyhatechnológiai fegyelem betartására. Fontos, hogy el kell különíteni az előkészítésnél használt eszközöket, mert ezekkel a többi alapanyagot is beszennyezhetjük.

Hogyan előzhetjük meg a megbetegedést?

A Clostridium perfringens okozta toxikoinfekció megelőzése szempontjából a kontamináció (keresztszennyezés) lehetőségének minimalizálása mellett alapvető fontosságú az elkészített ételek mielőbbi fogyasztása, illetve 2-3 órán belül 10°C alatti hőmérsékletre csökkentése. A baktériumnak különösen kedvez a hosszú idejű tárolás 30-50 °C-on (hosszabb idejű melegen tartás veszélye!), ezt mindenképpen el kell kerülni. A rövid generációs idő miatt ugyanis 100 csírából optimális hőmérsékletű körülmények mellett 2 óra alatt már > 105 sejt szaporodhat fel.

Általánosan azért elmondható, hogy a húsok hőkezelésénél a maghőmérséklet legalább 74°C vagy annál magasabb legyen. Az elkészült ételt hűtsük le minél gyorsabban és helyezzük hűtőszekrénybe. Hűtés előtt válasszuk külön a húslevet a hústól. Újrafelhasználáskor a hús vagy húslevet ismét forraljuk fel vagy süssük át és a maghőmérséklet itt is érje le az előbb megadott hőfokot. Egybesült húsok esetében a darabok ne legyenek 2,5kg-nál nagyobbak, mert így biztosítható csak a teljes darab kellő mértékű hőkezelése.

Vendéglátósként csak olyan húst vásároljunk, amely megbízható vágáshigiéniával dolgozó vágóhídról származik, a nyers hússal érintkező eszközöket alaposan tisztítsuk meg és fertőtlenítsük. Nagyon fontos az is, hogy biztosítsunk a dolgozóknak egyszer használatos műanyagkesztyűket - olvasható a TOP-Higiénia tanácsai között.

Forrás: laboratorium.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.