2016.09.16. 13:23:48 10538 228

A Viszkis – Ambrus Attila elégedett a róla készülő filmmel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár a Viszkis néven elhíresült bankrabló, Ambrus Attila karaktere nem kellene, hogy szimpatikus legyen, mégis gyakorlatilag egy emberközeli hőst csinált belőle a sajtó a 90-es években. A hatóságokat éveken keresztül megvezette, és bizonyos köröknek ez elég volt, hogy felnézzenek rá. Aztán a talpra állásával keltette fel a nagyérdemű figyelmét, megint mások szemében pedig ez volt az igazi hőstett. A most készülő filmnek viszont nem célja, hogy hősként mutassa be a hírhedt bűnözőt.

Ambrus Attila | Fotó via wikipedia.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ambrus Attila | Fotó via wikipedia.org

Talán ezért a visszás, több szemszögből is érdekes karakterért valamint életútja miatt döntött úgy a Kontroll rendezője, Antal Nimród, hogy belevág A Viszkis (ez csupán a film munkacíme) megrendezésébe, az első filmes Szalay Bencével a főszerepben.

Háttér

A Viszkis csaknem harmincszor rabolt. Kifosztott takarékszövetkezeteket, postákat, bankokat, utazási irodákat, volt, amit többször is. A helyszínhez közel, erősítésnek mindig felhajtott pár deciliter whiskyt – innen a név. Egy társa buktatta le, akit a rendőröknek sikerült elcsípniük, így kapcsolták le a román-magyar határon Ambrus Attilát, akinek még egy szökés is összejött a Gyorskocsi utcai őrsről, ahol előzetes letartóztatását töltötte.

Összesen körülbelül 140 millió forintot sikerült pályafutása alatt meglovasítania. 2002-ben csukták le, 10 évet letöltött 17 éves büntetéséből, és 2012-ben jó magaviselete miatt kiengedték. Időközben leérettségizett, lediplomázott és kerámiázni is megtanult. Kézzel készült munkáit az interneten árusítja Julian Rubinstein könyvet írt róla: A viszkis rabló balladája; és dokumentumfilm is készült Anbrusról, amit az Inverstigation Discovery csatornán a Szökésben c. sorozat egy részeként le is adtak. Saját történetét az Én, a whiskys c. könyvében írta meg P. Gál Judit közreműködésével.

A filmről

Most egy egész estés játékfilm készül róla, ami részben az ő történetéből építkezik, részben pedig kitalált. A film producere Hutlassa Tamás, a Filmalap 1,1 milliárd forinttal támogatja a készítését. A rendezőnek, Antal Nimródnak nem áll szándékában hősként bemutatni Ambrust, és ahogy a HVG-nek is lemondta egy életutat szeretne bemutatni, a maga hibáival, bukásaival, felemelkedésével.

Ambrus Attila egyébként úgy nyilatkozott, hogy néhol kicsit durvább a film, mint amilyen ő volt, de alapvetően tetszik neki az alkotás, amiben ő maga is fel fog egy pillanatra tűnni.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...