2015.03.15. 12:30:00 12130 300

A túrázás szerelmeseinek: Bled
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha imádod a természetet, külföldre szeretnél utazni, de nem akarsz túl messze menni, akkor a figyelmedbe ajánljuk Bledet. A szlovén kisváros méltán népszerű az utazók között, igazi kis gyöngyszem, amit érdemes felfedezni.

Bled, Szlovénia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bled, Szlovénia

Bled dióhéjban

A gleccserek által kialakított Bledi–tó, Bled városában található, mely Szlovénia legnépszerűbb nyaralóhelye. A tó közepén egy kis sziget helyezkedik el, ahol a Nagyboldogasszony-temploma tornyosul gazdag növényzettel körbeölelve. Mindenképp érdemes meglátogatni a templomot, mert a legenda szerint ha meghúzzuk a harangot és kívánunk valamit, akkor az valóra válik.

Bled városa a Triglav Nemzeti Park szélén, a Júliai Alpokban található, az ország turisztikailag egyik legfelkapottabb helye. A szigetet csónakkal, vagy a helyi, Pletna nevű bárkával lehet megközelíteni. Ha ezt a módot választjuk, szinte egy velencei gondolában érezhetjük magunkat a többi turistával együtt. Hajóbérlésre is van lehetőség, ha egyedül szeretnénk eljutni a szigetre. A tó 2120 méter hosszú és 1380 méter széles, legnagyobb mélysége eléri a 30,6 métert. Hőmérséklete a nyári hónapokban 27ºC, ami kiválóan alkalmas a fürdőzésre. Rendkívül tiszta a vize. Az evezősök körében is jól ismert Bledi-tó többször adott már otthont az Evezős Világbajnokságnak. A tó a fővárostól és az ott található repülőtértől 55 km-re helyezkedik el.

Rengeteg lehetőség várja a kikapcsolódásra, nyugalomra vagy éppen az aktív nyaralásra vágyókat. A tó körüli biciklizés vagy romantikus séta kitűnő alkalom lehet a pihenésre. Ha körbe szeretnénk sétálni a tavat 6 km-t kell megtennünk, ez alig másfél órát jelent. Kora reggel vagy késő este érdemes megejteni a sétát a tó körül található ösvényen, mert ilyenkor mutatja a tó a legszebb arcát.

Nem szabad kihagyni a helyi specialitást, a Bledi krémes süteményt. Sok évvel ezelőtt készítette először az itt található Park Hotel chefje az idelátogatók nagy örömére, és azóta is a kedvenc szlovén édességek közé tartozik.

A szigeten található templom meglátogatása, az alpesi ösvényeken való séta, golfozás, horgászás, úszás, lovaglás vagy a kaszinó csak pár lehetőség a rengeteg program közül, amelyet ez a csodás üdülőhely kínál az odalátogatóknak.

8 dolog, ami tetszett Bledben

  1. A kilátás a magasan trónoló várból (Blejski Grad) a tóra, a zöld környezetre és az Alpokra
  2. A szép Szent Martina templom
  3. Az étteremben a finom mandulás pisztráng
  4. Napozgatni, nézelődni a kis sziget partján
  5. Bled sétálóutcáin bandukolni
  6. Kirándulás a Ravnica hegyre
  7. A tó körül közlekedő motorizált kisvonat gyerekszemmel
  8. A túraboltok sokasága
Bled, SzlovéniaBled, Szlovénia

6 dolog, ami nem tetszett Bledben

  1. A vár, azaz a Blejski Grad csak kívülről érdekes, belül semmi különös
  2. Egy-két szocreál stílusú, némileg lehangoló hotelépület
  3. A kis szigeten a kis templom harangjának szerencsét hozó kongatása pénzbe kerül
  4. Egy bledi pizzéria rettenetes pizzája, egy másik étteremben az őszintén mogorva pincérek
  5. A parkolási nehézségek a tó partján, több helyen
  6. Hogy az agyonreklámozott bledi krémes mennyire középszerű a Szamos cukrászda budai krémeséhez képest

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!