2016.03.28. 15:51:32 16963 501

A tojás és 5 bizonyított egészségügyi hatása
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megettétek már a húsvéti főtt tojásokat? Igen? Nagyon-nagyon helyes! A kutatások szerint kevés olyan tökéletes étel van, mint a tojás, persze érdemes a mértéket betartani, hiszen a szélsőséges fogyasztás a tojás esetében sem jó ötlet, minden esetre nincs semmi baj azzal, ha naponta fogyasztjátok. Sőt!

Főtt tojás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Főtt tojás

1. A tojás vitamin és ásványi anyagtartalma lehengerlő

Gyakorlatilag mindenből tartalmaz egy kicsit, amire szükségünk lehet az élethez. Nézd csak, mennyi mindent tartalmaz egy darab egész tojás:

  • A-vitamin: Az RDA (felnőttek számára ajánlott napi adag) 6%-a
  • Folsav: Az RDA 5%-a
  • B5-vitamin: Az RDA 7%-a.
  • B12-vitamin: Az RDA 9%-a .
  • B2-vitamin: Az RDA 15%-a .
  • foszfor: Az RDA 9%-a .
  • szelén: Az RDA 22%-a.

  • A tojás tartalmaz továbbá D, E, K, B6 vitamint, kalciumot és cinket, 6 gramm fehérjét és 6 gramm egészséges zsírfajtákat.

  • Ráadásul mindezt csak 77 kalóriában!

2. Kolin forrás

A kolin egy fontos tápanyag, ami tulajdonképpen egy B-vitamin származék, mégsem sorolják a B-vitaminok közé, mert a szervezet is elő tudja állítani. Nem igazán szokott belőle hiány kialakulni, mert az étkezéssel elegendő jut a szervezetbe, főleg, ha tojást is eszünk. :) Mire jó a kolin? Védi a májat, fokozza a zsírok feldolgozását, segít az egészséges koleszterinszint megőrzésében és még az agyunknak is jót tesz. Egy tojásban több mint 100 mg kolin van, egyes források szerint akár 270 mg-ot is tartalmazhat.

3. Hozzájárul a szem egészségéhez, a jó látáshoz

A látásunk az idő múlásával hajlamos megromlani, mint mondják, a korral jár. A tojás fogyasztásával azonban hozzájárulhatsz a szem egészségének a megőrzéséhez. Az A-vitamin mellett ugyanis a luteint és zeaxantint is tartalmaz. Ez a két anyag alkotja a sárgafoltot, azaz a makulát a szemben, amely a káros kékfény szűrését végzi. Károsodása homályos látáshoz, vagy akár vaksághoz is vezethet. A tojáson kívül a kukoricában is nagy mennyiségben található a zeaxantin.

4. Az Omega-3-mal dúsított tojás még hasznosabb

Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tojást eszünk, és hogy mit etettek a tyúkkal, valamint hogyan tartották, mielőtt az asztalunkra került a tojása. A kutatások szerint az omega-3-mal dúsított táplálékon nevelt csirkék tojása gazdagabb ebben az egészséges zsírsavakban, így segíthetnek csökkenteni a vér triglicerin szintjét és azon szívbetegségek kockázatát, amelyek ebből erednének.

Természetesen az sem mindegy, hogy ketreces vagy szabad tartású volt-e az a csirke…, de talán ezt mondani sem kell.

5. Proteinben gazdag

A tojásban jó minőségű fehérje található, amely a testünknek elengedhetetlen építőköve, a fehérjét felépítő aminosavakat szervezetünk szinte minden folyamatához felhasználja. A tojás ráadásul az összes aminosavat tartalmazza, amire szükségünk van, és mi több, ideális arányban, így tényleg mindenkinek ajánlott a tojás rendszeres fogyasztása.

Forrás: authoritynutrition.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...