2016.11.03. 14:53:19 11122 235

A téli babakelengye - ilyenkor nehezebb a kismamák sorsa
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Télen egy icipicit több mindenre kell gondolnia a várandós nőknek, hogy mire lesz szükség, amikor a baba megérkezik. Ráadásul ki tudja, hogy a hidegben mennyire kell vastagon öltöztetni a gyereket… Nem kevés fejtöréssel járna ezt magunknak kitalálni, szerencsére azonban a védőnők és a különböző honlapok nagy segítségünkre lehetnek.

Újszülött, kelengye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Újszülött, kelengye

Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen kicsi babának nincs sok holmira szüksége, ráadásul, gyorsan is kinövi a ruhácskáit, azonban ebben az időszakban valószínűleg gyakrabban kell ruhát váltani, mivel a székletük olyan híg, hogy sokszor kifolyhat a pelusból. Éppen ezért body-kból, alsókból és rugdalózókból sem árt, ha több van. Persze mosni fogunk mindennap, de télen lassabban is száradnak a ruhák, és ha egy nap háromszor kell öltözéket cserélni, akkor bizony könnyen kifogyhatunk a ruhaneműkből. Az első három hónapban gyakorlatilag minden egyes hónapváltással méretet is kell váltanunk, ezért jó, ha már az elején van egy-két nagyobbacska kombidressz, rugdalózó tartalékban. Télen hosszú ujjú holmikra lesz szükség, ezt ne feledd! De lássuk tételesen, hogy mi az, amire szükség van, és azt is, hogy mi az, ami felesleges.

A baba első öltözéke, fürdés és alvás

Először is szükség lesz a popójára pelenkára. Az első körben 2-4 kg-os babára valót vásároljunk, esetleg úgy nevezett Newborn fajtát. Egy héten kb. 60 db pelenka fog fogyni, kb. 3 hétig erre a legkisebb méretre lesz szükség, túlzottan nem érdemes belőle bevásárolni. A következő réteg a kombidressz lesz, avagy a body. Ebből 50-es, illetve 56-os méretben vásároljunk, minimum 5-5 darabot, rugdalózóból úgy szintén. A rugik között legyen melegebb anyagból is, hogy a téli babánk nehogy megfázzon. Zoknit és harisnyát is beszerezhetünk 1-2 darabot, ha kimegyünk jó hasznát fogjuk venni. Egy melegebb kardigán és egy overál is kelleni fog az utazáshoz. Overálból vásárolhatunk 62-es méretet, hiszen ez nagyobb kiadás, nem baj, ha tovább hordható. Újszülöttnek jobb a zsákban végződő, ún. bundazsák, de ha többet fogunk utazni autóval, akkor gondoljunk arra, hogy hordozóban a lába között is be kell kötni a babát. Nem árt, ha van egy vékony kis kesztyű is, amit a hosszú körmök és a hűvösebb idő ellen is rá adhatunk.

Sapkából két vékonyabbra, amit fürdés után is a fejére húzhatunk, illetve egy vastagabbra lesz szükség. Apropó fürdetés, két fürdőlepedőt vagy tetra pelenkát is szerezzünk be a kicsi mosdatásához. A saját, kis kád is jó döntés, hiszen így biztosan higiénikusan fürdethetjük meg a babát, és kényelmesebb is. A fürdetéshez kérjük ki a gyerekorvos véleményét a különböző készítményekről, lehet, hogy ő maga is felír majd nekünk ezekből.

A kiságyba keményebb matracot válasszunk, hogy biztosítsuk a baba gerincének a fejlődését, és minimum két váltó lepedőnk legyen rá. Jó döntés lehet a vízhatlan matracvédő is, ami megakadályozza, hogy pisis legyen a matrac. Ha a gumis lepedő alá egy vastagabb törölközőt helyezünk, az is segíthet egy kicsit a matrac védelmében.

Ha örököltük a kiságyat, akkor is vegyünk új matracot, mivel valószínűleg többször pisis lett, s mivel ezek nehezen száradnak, akár penész is megtelepedhetett benne.

Az éjszakai fényért is hálás leszel, ha nem akarod sem magad, sem a gyereket sokkolni lámpakapcsolással, de mégis gyorsan meg akarod találni őt (vagy a cumiját és a kicsi száját) a kiságyban.

Az újszülöttek szeretik, ha szorosan tartjuk őket, hiszen a hasunkban is egészen szűk helyhez voltak szokva. Egy kókuszpólya vagy egy pólya segíthet ebben. Egy vastagabb takaró is kelleni fog éjszakára, illetve egy vékonyabb nappalra. Lehet külön takaró a babakocsihoz is. Ahogy többet kezd mozogni a gyerkőc, praktikus hálózsákra váltani éjszaka, mivel az alól nem tud kibújni, sem magára húzni.

A babának saját körömvágó ollóra, babafésűre, lázmérőre és szennyestartóra is szüksége lesz. Egy kis cumis üveg a legkisebb cumival, illetve szintén a legkisebb cumi jó, ha van tartalékban, már az első hetekben. Mivel nem tudják kifújni még nagyon sokáig az orrukat, ezért egy orrszívót is érdemes beszerezni, hogy szükség esetén azonnal tudjuk alkalmazni, ne kelljen külön rohanni érte. Télen ennek hamarabb hasznát vehetjük, mint gondoljuk. A mellszívó is jó, ha kéznél van, már a kórházban szükség lehet rá. Tejzacskó és mellbimbóvédő krém is jól jöhet – bár ezek nem a babakelengyéhez tartoznak, de hálás leszel a tippért, ha szoptatsz.

Télen több hétig még nem sétálhatsz kint a szabadban a kicsivel, de a babakocsit érdemes előre beszerezni – ez egy külön cikket is megérdemelne, annyiféle van, és az anyukák igénye is nagyon változó.

Hogyan öltöztessük fel?

Általános elv, hogy a babákat egy réteggel melegebben kell öltöztetni, mint ahogy a felnőttek öltöznek, mivel hamarabb kihűlhetnek – lévén, hogy keveset mozognak. Miután felöltöztetted, a kis nyakánál ellenőrizheted, hogy esetleg nincs-e mégis melege vagy nem fázik. A hátához is benyúlhatsz, nem izzad-e a kicsi. Bent a lakásban, ha van rendesen fűtés, elég a hosszú ujjú body és egy melegebb rugdalózó, alváshoz esetleg egy takaró vagy hálózsák. Nem kell túlöltöztetni még az újszülötteket sem. Ha szellőztetünk, vigyük másik szobába, vagy takarjuk be, és adjunk rá egy vékonyabb sapit.

Nem kötelező, de néha jó, ha van

A fentiek voltak a nagyjából a kötelező dolgok, a légzés figyelőt szokták még javasolni, ami megnyugtató, ha van, de nem kötelező elem. A bébiőr szintén nem kötelező, főleg, ha egy szobában van velünk a kicsi. Mérlegre sincs otthon szükség, talán csak akkor, ha arra gyanakszunk, hogy nem eszik egyszerre eleget a baba, de ezt jobban megéri bérelni. A cumisüveg melegítő kényelmes, de meg lehet máshogy is oldani a dolgot, ha erre nem akarsz költeni. A sterilizálóval ugyanez a helyzet. Egyébként a gépnél egyszerűbben használható a mikrózható sterilizáló zacskó.

Cikkajánló: Mire van szüksége az újszülöttnek – a lelki kelengye

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...