2014.04.25. 11:00:00 4578 17

A szűrések éjszakája – 2014. április 25.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van, aki saját példájával, van, aki a kabátján viselt rózsaszín szalaggal (a Remény szalagja), van, aki minden év őszén egy nagy sétával (Séta a mellrák ellen) igyekszik támogatni a mellrákban szenvedőket. Szeretnénk mi is felhívni a figyelmet a megelőzés, a szűrések és az önvizsgálat fontosságára. Ugyanerre hivatott az idén először megrendezett Szűrések éjszakája elnevezésű program, melynek keretén belül az ország több pontján várják a mammográfiai vizsgálatokra behívott, vagy az egyéb szűrések iránt érdeklődőket is.

Összefogás a mellrák ellen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Összefogás a mellrák ellen

Statisztika

Sajnos, a nők körében Magyarországon az emlőrák a második leggyakoribb halálok, minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Évente több mint 7000 nőnél állapítanak meg tumort, közülük körülbelül 2000 fő nem tud győzedelmeskedni a halálos kór felett.

Pedig mi is tehetnénk ellene…

Sajnálatos tény, hogy a szervezett, (akár) térítésmentes mammográfiás vizsgálatra a meghívott hölgyek fele nem megy el, habár a 45 és 65 év közötti nőknek kétévente, 50 év felett évente kötelező (lenne) ez a fajta szűrés. Jó lenne bízni abban, hogy akkor legalább a rendszeres, havi önvizsgálatot elvégzik otthon, de erre kicsi az esély. Pedig az időben felismert és kezelt esetek 80 %-a gyógyítható.

A mell önvizsgálatáról itt olvashatsz.

Mutass példát, legyen számodra is fontos a megelőzés!

Bár a fő célpont, hogy felhívják a figyelmet az emlőrákkal kapcsolatos megelőző vizsgálatokra, a Szűrés éjszakáján a mammográfia mellett többfajta szűrés is helyet kap, mely helyszínenként változó lehet. Az ország 40 pontján, hosszított nyitva tartással várják az állomások a behívottakat, érdeklődőket. Lesz csontsűrűség mérés, szemészeti, kardiológiai, urológiai, nőgyógyászati, mozgásszervi és még számtalan felmérés és tanácsadás is.

Ide kattintva megnézheted, mely városokban milyen szűrésre van még lehetőség a mammográfiai vizsgálat mellett. Többek között például kolesztrinszintet is mérnek. A koleszterinről szóló írásunkat itt olvashatod.

Háttér: egeszseghid.hu; webbeteg.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...