2014.05.08. 19:56:46 5152 17

A szesztől mámoros az ország
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

XXI. századi szesztilalom magyar módra vagy valóban szükséges óvintézkedés? Az elmúlt napokban az új, nemzeti egyeztetés előtt álló alkoholstratégia megszületéséről beszélhettek sokan, akadnak, akik egy retró Majálison a sör-virsli páros felett, mások a badacsonyi borospincék árnyékéban „szőke” vagy „vörös” nedűt kortyolgatva, egyesek pedig az otthon készített, zamatos házi pálinkát ízlelgetve: miért is kell ez nekünk?

"Erre inni kell!"

Mennyi az annyi?

A magyarokról köztudott: pesszimista egy nemzet és bizony sírva vígad. Így iszunk. Iszunk, ha bánat ér minket, ha borúsan látjuk a világot, azt pedig sokszor tesszük. De felöntünk a garatra örömünkben is, mert mivel is lehetne a legméltóbban megünnepelni egy ballagást, házasságkötést, gyermekszületést, sikeres vizsgát, állásinterjút, vagy egy egyszerű szombat estét, mint egy jó pohár sörrel/borral, vagy egy kis pálinkával.

És mi tagadás, teljesítményünk nem rossz: évente 16,3 liter szeszesital fogy (az elelmiszer.hu adata szerint) fejenként kicsiny országunkban. Ezek után nem meglepő, mely a Globális Drogvizsgálat (Global Drug Survey) eredményeiből is kiderült, hogy hazánkban nem az illegális drogok, sokkal inkább az alkohol okoz függőséget.

Még súlyosabb eredmények

Európában a vezető halálokok között bizony az alkoholizmus is előkelő helyet foglal el (az Egészségügyi Világszervezet 2013-as felmérése szerint). Sőt, Magyarországon a legmagasabb az alkoholizmusból fakadó rákbetegségek aránya (100 000 emberből 16-20 fő). Évente 6-7000 ember májzsugorodás következtében, 1500 beteg pedig hasnyálmirigy-gyulladás miatt hal meg.

Már ezt sem lehet elég korán kezdeni…?

Hol vannak már azok a kiskamasz évek, amikor a legnagyobb csínytevésnek az számított, ha apa söréről sunyiban leitta az emberfia a habot? Manapság az ötödik évfolyamos lányok harmada, a fiúk közel fele fogyasztott már alkoholt, az évfolyam emelkedésével az eredmény egyenes arányban nő.

Felmérések szerint a részegség állapotát a felső első osztályába járó lányok 2,3%-a, a fiúk 4,1%-a tapasztalta már meg, az általános iskolát elhagyva ez 36, illetve 51%-ra emelkedik. A legnépszerűbb italok között a bor, a sör, a boros kóla és a pezsgő szerepel, a röviditalokat inkább a vidéken élők preferálják. Igen, még mindig a gyerekekről beszélünk.

A végeredmény?

A fenti eredményeket nézve talán csak első hallásra tűnik furcsának az alkoholstratégia fogalma, melyet az Országos Addiktológiai Centrum dolgozott ki az egészségügyi államtitkárság koordinálása alatt, "Szakpolitikai Program az Alkoholprobléma Visszaszorítására 2014-2018" néven, habár bővebb jelentését egyelőre még homály fedi.

Addig is lássunk egy ’60-as évek végén íródott „stratégiát”:

Forrás: nepszava.hu; who.int; kamaszpanasz.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...