2014.10.31. 15:17:09 7889 38

A sütőtök sztori folytatódik. Igen, ilyen egészséges!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az igazi ősz megérkezésével legálissá nyilvánítjuk a „tökölést”, hiszen elkezdődik a sütőtök formázás, de leginkább sütés, főzés szezonja. Vidám, narancssárga színével nemcsak udvarunk, teraszunk, netán a lakás dísze lehet, de a vasárnapi menüt is feldobhatjuk vele. De jó szolgálatot tehet egy-egy borongós, esős délutánon, amikor is sült tök finom illata lengi be a házat, feledtetve az ősz kevésbé barátságos arcát.

Sütőtök | 123rf.com, Aliaksei Lasevich - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sütőtök | 123rf.com, Aliaksei Lasevich

A sütőtök egészségügyi hatásai

A sütőtök magjából nyert tökmagolaj áldásos hatásáról már olvashattál nálunk. Nos, a magokat körülölelő, rostban gazdag „tökhús” is jócskán bír pozitív tulajdonsággal.

Narancssárga színe egyértelműen utal arra, hogy karotinoidokban gazdag, mely A-vitaminná alakul szervezetünkben. Immunrendszerünk is erősödik tőle, hiszen rengeteg C-, valamint E-vitamint is tartalmaz. Kálium és magnézium tartalma is jelentős. Mivel nagyobb mennyiségben tartalmaz vasat, így a hölgyeknek különösen ajánlott.

A benne lévő tápanyagok biztosítják a prosztata és a húgyhólyag egészségét. Továbbá jótékony hatással bír a koleszterinszintre is, de a csontritkulás ellen is felveszi a harcot. Tápcsatornánk egészségét sem hagyja bajban, féregtelenítő, hashajtó hatásának köszönhetően. Tisztító hatása a veseműködés serkentésében is megtapasztalható.

És még mindig van tovább: remekül tisztítja a vérereket is.

Amit még tudni érdemes róla

„Amerikából jöttem”- bizony, a [paradicsom](mal együtt ő is meg lett hódítva. Az indiánok is szívesen fogyasztották, köszönet érte, hogy felfedezték nekünk.

Ha európai karrierjét nézzük, kijelenthetjük, hogy megjárta a szamárlétrát: a disznóólakból, istállókból kitörve az ember is felfedezte magának ezt az isteni csemegét. Húsa és a tökmagolaj miatt is többre tartjuk ma már, mint egy egyszerű zöldséget.

Sajnos, a II. világháború idején, illetve után nemcsak csemege, hanem a „mindennapi kenyér” is volt. Magas cukortartalma és olcsósága miatt népeledellé vált ebben az ínséges időszakban.

Érdekes, hogy manapság viszont diéták alapanyaga is lehet: magas rosttartalma, ám ehhez képest alacsony kalóriatartalma teszi lehetővé mindezt.

Könnyű emészthetősége miatt a sütőtök igazi babacsemege lehet. Édességének köszönhetően a hozzátáplálás ideje alatt megszerethetik a legapróbbak.

Azt tudtad, hogy a sütőtök akkor az igazi, ha megcsípi a dér? Nagy előnye, hogy nyersen sokáig eltartható, így akár a téli esték kedvelt csemegéje is lehet. Érdemes még most bespájzolni belőle.

Olvasd el itt sütőtökös receptjeinket!

Töklámpás, mókuska módra

A végére egy kis móka: ezt a töklámpást egyes egyedül faragta ki egy mókus!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...