2014.05.04. 17:00:00 14315 32

A smaragdzöld sziget: Zakynthos
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Családosoknak, idősebbeknek, fiataloknak és nászutas pároknak is kellemes választás lehet Zakynthos (Zákinthosz, Zante). Gyönyörű öblök, homokos strandok és csipkés sziklák egyaránt találhatóak a természeti látványosságokban gazdag szigeten. Görögország harmadik legnépszerűbb szigete Kefalónia és Korfu után. A Jón-tenger legdélebbi szigete kora nyártól őszig várja a tengerpart szerelmeseit.

Agios Sostis szikla, Zakynthos - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Agios Sostis szikla, Zakynthos

Zakynthosról egy képet sulykolnak belénk az utazási prospektusok: a hófehér sziklákkal körbevett Navagio-öböl látványát. Ami valóban gyönyörű, de Zakynthos alapvetően nem ilyen. Ez az öböl a sziget északi részén található, ahol az egész partvonal sziklás, meredeken szakad a tengerbe, de ezen a részen gyakorlatilag nincsenek szállodák. Ez amiatt is így van, mert arrafelé nagyon kevés a homokos partos öböl. A Navagio-öblöt egy kb. 4-5 órás (oda-vissza értendő) hajókirándulással lehet megközelíteni Zakynthos városából, a helyszínen kb. egy óránk van fényképezni, fürödni (hirtelen mélyül a víz, így nagyon hideg).

A navagio-i kilátó megrongálódott és lebontották 2012 tavaszán, egy ideig nem lehetett látogatni a helyét. Még a nyár folyamán elkészült az új kilátó, távolabb a régi helytől.

A gyönyögű Navagio-öbölA gyönyögű Navagio-öböl

„Az igazi panoráma nem a kilátóból van, azt el kell felejteni. Kicsi és egy rakás ember áll sorban, alig van időd nézelődni. Ki kell menni a közeli sziklanyelvre és onnan látszik az öböl, a Kék-Barlangok, Skinari, Keri. Ilyen szépet még soha nem láttam.”(Nándi, 2013)

Tetszett

  • bérelt robogóval felfedezni a nem túl nagy szigetet (kötelező a roncsöböl, a Kék-barlangok)
  • nyáron a tengervíz 27 fok körüli finom hőmérséklete, jó strandok, sok napsütés, kristálytiszta a tengervíz
  • a sziget kis mérete dacára egész sok programlehetőség kínálkozik, pl. - kirándulások hajóval, quaddal
  • Laganas dús éjszakai élete
  • sok természeti szépség, sok helyen a kellemes fenyőillat
  • barátságosak a helybéliek
  • jókat lehet enni, inni (egész finom a helyi sörük), ebédelni egy kis falusi vendéglőben (Vasilikos-ban), friss húsok (csirke, pulyka, kacsa, nyúl stb.) - közvetlenül a háztájiból, a szuvlaki special-t ki kell próbálni
  • nincs pofátlan drágaság
  • a tengeri teknősök, ha sikerül látni őket
  • a legszebb strandok a településektől távol vannak, elrejtőzve, de a frekventált Banana Beach is szuper
  • kirándulás Kefalóniára, vagy Olimpiába
  • a pompás fagyiválaszték Argassiban a Café Vanilia-ban

Nem tetszett

  • kezd a sziget "túlfejlődni", rossz vége lehet ennek
  • éjszaka zajos a hotelek környékén, jobb tisztázni, hogy a kiválasztott szállodával mi a helyzet e tekintetben
  • túl sok a zajos brit, főleg Laganasban
  • a repülőtér elég vacak, alig van szolgáltatás
  • esősebb, mint a keleti görög szigetek
  • sok az elég spártai szintű szálláshely, vagy az olyan, ami a semmi közepén van
  • sok helyen nincs rendezett járda, az utak egy része nincs igazán jó állapotban, vannak elég veszélyesen kanyargó utak
  • az éttermeknek túlságosan hasonló a választéka, a halak nem szuperek
  • sok a túlzsúfolt strand a főszezonban, a parti vendéglátóhelyek szörnyen drágák
  • a tengerben óvakodni kell a medúzáktól, nem veszélyesek, csak gusztustalanok

Strandok

Zakynthoson mindenhol ingyenes a strand, de persze a napozóágyakért, napernyőkért fizetni kell, napi 5-10 eurót kóstál. Ha viszont a törölközőnkre vagy gyékényre (!) leheveredünk, akkor nincs miért fizetni. Egyesek szerint a sziget észak-keleti részén vannak a legjobb strandok. Jellemző, hogy a partföveny homokos, a vízbe lépve egy-két méterig kavicsos, aztán homokos.

A sziget egyes partszakaszainál a tengervíz az átlagosnál sósabbnak érződik. A nyári hőségben a homok nagyon felforrósodik, szandálra szükség lehet. Bizonyos időszakokban, bizonyos helyeken előfordulhat, hogy a vízben több a hínár, mint amit kedvelnénk.

Egyes déli partszakaszokat lezárhatnak a teknősök nyugalmas mozgásának védelme miatt (természetvédelmi területek). Amúgy a teknősök a két-három méteres vízmélységben érzik jól magukat, észre lehet venni őket annak alapján, hogy sötétedik a víz, ahol sokan vannak.

Csodálatos, 800-1000 méter hosszú, homokos strand a Gerakas beach, mégpedig Vasilikos település mellett. Lassan mélyülő a vize, azaz príma a kisgyermekes családoknak.

Sokak szerint a sziget legszebb strandja a Dafni Beach. Extra élményt jelent, hogy már az oda vezető út is izgalmas.

A Tsivili Beach némileg odébb van Laganas nyaraló település kavalkádjától. Inkább a nyugalomra vágyóknak való, mint a bulisoknak. Tsilivinél a víz gyakran hínáros és a partszakasz viszonylag keskeny.

Laganas strandja is elég szép és hosszan elterülő. Jó távolra ki lehet menni úszni, van esély teknősöket látni, és a fövenyen jót lehet kocogni, futni. Vannak, akik váltig állítják, hogy Zakinthosz legszebb strandja a Shipwreck (azaz hajóroncs) Beach. A tengervíz pazar türkizkék színű. Szinte minden turista eljön ide, hogy megnézze az arany és a fehér színekben popázó homokfövenyen fekvő, rozsdás hajóroncsot.

Porto Vromi strandja nagykavicsos, de a tengervíz csodálatos. St. Nikolos Beach teljesen homokos, szuper a kisgyerekeknek.

A legnagyobb strand, a Banana Beach, a part homokos, a tengerfenék homokos és aprókavicsos. A víz mélyülésének fokozatossága, olyasmi, mint a Balatonon.

Sokak szerint Argassi nyaraló település strandjai nem igazán szépek.

A sziklás, köves Xigia strandon ugyan nem a legjobb a búvárkodás, de szuper a fürdőzés. A sziklás nyugati parton említésre méltó: a Porto Limnionas és a Porto Roxa.

Szuper program a Kék-barlangok (Blue Caves) meglátogatása a sziget északi részén. Kis csónakokkal viszik be a kirándulás résztvevőit a barlangokba és ott úszni is lehet.

A híres Kék-barlangokA híres Kék-barlangok

A kalózhajós programokra jelentkezőknek tanácsos tisztázni előre, hogy a kiránduláson lesz-e és mennyi fürdőzős megállás, és azoknál milyenek a fürdési viszonyok gyerekek vagy kevésbé jól úszók számára. Sokféle hajóstúrát kínálnak, jó részük a szigetet járja közbe a hajdani csempészek által használt rejtett öblök bemutatásával.

A Navagio-öböl (Hajóroncs strand) az egyik fő látványosság a szigeten!

Egyéb hasznos tanácsok

  • Az utcákon gyalogosan járva ügyelni kell arra, hogy sok helyen egyáltalán nincs kiépített járda.
  • Mit tanácsos vinni: elemlámpát, mert sok helyen megvilágítatlanok az utcák, ahol este gyalogolni kell; ha apartmanban szállunk meg, akkor strandtörölközők; mobiltöltő, esetleg kispárna; szúnyogirtó; családi szálláshelyeknél szilvás unikumot vagy valami jó hazai kolbászt a tulajnak.
  • Vigyázni kell a turistás, bulis településeken, főként Zante-ban, mert előfordulnak albánok, akik megpróbálják becsapni így vagy úgy a nyaralókat. - Nem kell velük szóba állni. Vigyázni kell arra is, hogy kisgyerekeket tanítanak be lopni. Borzasztó, a Twist Olivér története lép ki a könyvből.
  • Mivel Zakynthoszon gyenge a szennyvízhálózat, a legtöbb illemhelyen kiírásokkal, ábrákkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a WC-papírt tilos bedobni, lehúzni, hanem a WC mellett elhelyezett edényben kell gyűjteni.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...