2015.05.07. 11:02:29 14661 328

A sárga gyömbér, azaz a becses kurkuma
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kurkuma valószínűleg a világ egyik legegészségesebb fűszere, és az egyik leghatékonyabb táplálék- vagy étrend-kiegészítő, ami valaha létezett. Nem hiába a világ egyik legkedveltebb fűszere. Hatóanyaga a kurkumin elsősorban bélrendszeri problémák esetén jöhet jól, de az ízületek is hálásak lesznek a fogyasztásáért.

Kurkuma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kurkuma

Honnan jött a kurkuma?

A kurkumát az ókori görögök nevezték el sárga gyömbérnek, akik a kereskedőknek köszönhetően találkoztak a gyömbérfélék családjába tartozó gyökérrel, amely Dél-Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein honos. Az akár egy méter magasra növő növénynek a gyökere belsejéből nyerik a sárga anyagot, amelyet kiszárítanak és fűszerré őrölnek, vagy éppen megfőzik és pépesítik.

Hatóanyaga: a kurkumin

A kurkumát az indiai, a kínai és a thaiföldi népi gyógyászatban is évezredek óta alkalmazzák, és dicsőítik. Ma már több ezer kutatás és vizsgálat utal arra, hogy a hagyományos gyógyászatban alkalmazott fűszer nem hiába olyan népszerű. Többek között a texasi Houston University tudósa, Aggarwal is vizsgálta a fűszert/gyógynövényt, és úgy találta, hogy a kurkuma (vagyis hatóanyagai a demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin, valamint a kurkuminoidok)  hatékony antioxidánsként működik, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és immunerősítő hatással is rendelkezik. Tulajdonképpen elősegíti a sejtek egészséges működési folyamatait.

Mire ajánlják a kurkumát a természetgyógyászok?

  • Általános gyulladáscsökkentés, gyulladásgátlás
  • Gyomorproblémák, teltségérzet, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorégés, bélgörcsök, koleszterincsökkentés
  • Mézzel keverve köhögéscsillapítás, nyákoldás, lázcsillapítás
  • Ízületi problémák, ízületi gyulladás, reuma enyhítése
  • Alzheimer-kor megelőzése
  • Az agy karbantartása
  • Néhány kutatás szerint még a depresszió leküzdésében is segíthet
  • Sokan daganatellenes hatást tulajdonítanak neki
  • Segíthet a túlsúly leküzdésében is
  • Cukorbetegek is fogyaszthatják

Hogyan fogyaszd?

A legegyszerűbb az, ha a fűszeres polcodon ott van, és használod. Egy-két indiai ételt is kipróbálhatsz, aminek az elkészítéséhez biztosan kell kurkuma. Fő a változatosság! Színezheted vele a rizst is, szép sárga lesz és ízletes.

Kúraszerűen fogyaszthatod étrend-kiegészítőként is, vagy akár egy-két evőkanál fűszert natúr joghurtba keverve. Nátha esetén mézzel keverve fogyasztható, vízbe is tehetjük, megihatjuk, vagy akár arctisztításra is használhatjuk. (Csak vigyázzunk mert picit megszínezheti a bőrt. :))

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és a szakvéleményt.

Forrás: hazipatika.hu, authoritynutrition.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!