2016.10.01. 08:26:55 18890 336

A portalanítás tízparancsolata – Kezdőknek és haladóknak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Csodás érzés végignézni a lakáson, hogy minden bútor csillog-villog, sehol egy csík, egy folt vagy egy porszem. Ám lesújtó, hogy ez a boldogság csupán néhány óráig, jó esetben 1 napig is eltart. Mert a „porkommandó” azonnal visszatámad, és kezdődhet elölről a takarítás az legkevésbé vágyott portalanítással az elején.

Portalanítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Portalanítás

Bevallom, amikor gyorsan takarítok, nem szoktam túl sokat bíbelődni a portalanítással, csak éppen ahol kilátszik a bútor és annyi. Nem szép dolog, tudom, de a porszemek eltávolítása nekem sem tartozik a kedvenc hobbijaim közé. Meglehet, eddig a technika volt rossz, úgyhogy utánanéztem, mivel is könnyíthetném meg a dolgomat.

Könnyítsd meg a portalanítást!

Csak néhány apróság és máris könnyebb az életünk!:-)

  • Első a portörlés! A padló feltakarítása csak utána következzen!

  • Nehezen elérhető helyeken használj hosszabbítható nyéllel ellátott portalanítót, de arra ügyelj, hogy „bóbitái” nejlonból vagy valamilyen szintetikus anyagból legyenek. Igazi retro megoldás lehet a tollseprű, de sokszor csak a port kavarja fel. A műanyag „hajú” pamacsok szálai magukhoz vonzzák a kósza porszemeket, így nem szállnak össze-vissza, hogy aztán visszaülhessenek az éppen letisztított felületre.

  • Az elektromos készülékek magukhoz vonzzák a port, így azok takarítására is kiváló lehet egy fentebb írt műanyag „hajú” pamacs.

  • Mindig felülről lefelé portalaníts! Ha fordítva csinálod, a fentebb lévő részek törlésekor felkavarod a port, ami szépen rászáll a már letakarított alsóbb részekre.

  • Vannak olyan felületek, melyeket nedves ruhával nem takaríthatsz. Itt használj egy száraz rongyot és körkörös mozdulatokkal gyűjts be róla a port.

  • Az érzékenyebb felületek, mint például hangszerek portalanítására kiváló lehet egy puha mikroszálas kendő. Ez gyengéden távolítja el a port és nem karcolja meg a tárgyakat.

  • A fűtőtestek tisztításáról se feledkezz meg! A legjobb, ha a fűtési szezon kezdete előtt nem sokkal távolítod el a nyáron odagyűlt port. Ezzel akár spórolhatsz is, hiszen a porréteg jócskán elvesz a radiátor által kibocsátott melegből. Tekerj egy nedves rongyot egy seprűnyél köré és indulhat is a munka!

  • Porszívózz helyesen! A csövet úgy állítsd be, hogy a magasságodhoz passzoljon, így megkímélheted magad a kínzó hátfájástól és a készülék szívóereje is így lesz a legoptimálisabb.

  • A porszívó szívóereje passzoljon a felülethez. Szőnyegen inkább alacsonyabb teljesítményen pörögjön a gép, míg parkettán adhatsz rá „kakaót”.

  • Ne feledkezz meg a porszívó rendszeres tisztításáról sem! A porzsák cseréjére, kiürítésére, a szűrő tisztán tartására mindig ügyelj. Havonta egyszer a csövet, fúvókát is mosd át tiszta vízzel, és persze jól szárítsd is ki, majd egy mikroszálas kendővel töröld át az egész készüléket. Ha van kutyád, macskád, melyeket a lakásban tartasz, ősszel, tavasszal, amikor cserélődik a bundájuk, a porszívó rendszeres tisztítása még fontosabb.

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!