2015.04.27. 17:29:41 9282 204

A nehezen nevelhető felnőtt – könyvajánló
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A buta felnőtt – ezzel a címmel vásároltam unokahúgomnak egy verses könyvet, amikor úgy éreztem, hogy a családja nem érti meg az ő gyermeki mivoltát. Hátha ezzel ellensúlyozni tudom a számára oly érthetetlen szabályokat és elvárásokat, amiket vele szemben támasztanak. A nehezen nevelhető felnőtt viszont felnőtteknek szól. Azoknak, akik szeretnék megérteni, miért rossz a szokásokon alapuló nevelés.

Gyereknevelés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyereknevelés

”Hadd sírjon, attól tágul a tüdeje!”

Ez is egy olyan, régóta alkalmazott gyermeknevelési tanács, aminek az első, életfunkciók helyes működését jelző sírás után nincs semmilyen tudományos alapja. Ha sír a baba, azzal bizony valamit jelezni akar nekünk, hiszen sokáig ez az egyetlen eszköz a kezében, hogy kommunikáljon. Ha pedig jelez nekünk, akkor jobb, ha mi is reagálunk, és nem kockáztatjuk meg azt, hogy alapvető bizalmi problémái legyenek velünk kapcsolatban.

Azok a generációkon átívelő nevelési szokások otthon és intézményeinkben, amelyek minden tudományos és pszichológiai alapvetést mellőznek, nagyon lassan kopnak ki a társadalomból. Azért csináljuk így, mert így szoktuk. Azért mondom ezt a gyereknek, mert nekem is ezt mondta az édesanyám ebben a helyzetben. Azért csinálom ezt vele, mert velem is ezt tette az apám, és lám, mégis ember lettem.

De milyen? - mindig ezt a kérdést teszem fel magamnak, amikor ilyen érvelést hallok.

Tény, hogy a mai szabadelvű nevelés sem ideális, sok kritikusa van, de a szokásokon alapuló, régi nevelési elvek sem állják meg feltétlenül a helyüket a valóságban. A Nehezen nevelhető felnőtt c. könyv szerzője, Dr. Varga Zoltán olyan történeteken keresztül mutatja be - néha bizony abszurd - nevelési szokásainkat, amelyekkel pszichoterapeutaként találkozott. Ezek a sztorik javarészt a rendszerváltás előtt történtek, mégis a mai napig aktuálisnak hangzanak. Elgondolkozunk, hogy a tanárok, óvónők és más pedagógusok, valamint a szülők hogyan viszonyulnak a kisdedekhez, a bölcsisekhez, az ovisokhoz és az iskolásokhoz. Alkalmasak arra, hogy mentálisan is egészséges felnőttek kerüljenek ki a kezeik közül?

A Nehezen nevelhető felnőtt történetei magukért beszélnek, és kíméletlenül mutatják be az alkalmatlanabbnál alkalmatlanabb próbálkozásokat, amelyekkel a "Hogyan neveljünk gyereket?" örök kérdésre válaszolnának a „szakértők”.

A könyv megjelenéséről hamarosan hírt adunk.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...